Nagyvilág europoli

Május végén újra meghallgatnák Varga Juditot Brüsszelben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Európai Unió Tanácsának soros svéd elnöksége május végén meghallgatást tervez a magyarországi jogállamiság helyzetéről az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében, írja a Népszava uniós forrásokra hivatkozva.

A lap szerint a tagállami kormányoknak még hivatalosan jóvá kell hagyniuk az előterjesztést, de a Népszava úgy tudja, támogatni fogják a javaslatot.

A cikkben emlékeztetnek, az eljárás 2018. szeptemberében kezdődött, miután az Európai Parlament (EP) elfogadta a magyarországi jogsértéseket részletesen felsoroló Sargentini-jelentést. A hetes cikkelyes folyamat független a közösségi pénzügyi alapok egy részének felfüggesztését eredményező jogállamisági eljárástól. Célja annak megállapítása, hogy Magyarországon súlyosan sérülnek-e az Európai Unió alapértékei, végső esetben a szavazati jog megvonásával végződhet.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik