Nagyvilág

Feltűnt a nyomozóknak, hogy szokatlanul sokan halnak meg egy olasz idősotthonban

Legalább 16 idős ember veszíthette életét a dél-olaszországi Foggia városának egyik idősotthonában azért, mert egy egészségügyi alkalmazott szándékosan túladagolta náluk a midazolám nevű altatószert.

A foggiai ügyészség tizenhat – 2022 novembere és 2023 februárja között elhunyt – ember holttestének exhumálását rendelte el az ügyben.

A nyomozóknak feltűnt, hogy az idősotthonban szokatlanul sokan hunytak el mindössze négy hónap leforgása alatt.

Az első kihantolásokra múlt hétfőn került sor, és a következő napokban igazságügyi orvosszakértők bevonásával folytatódnak – jelentette az olasz média.

A holttesteken boncolást és toxikológiai vizsgálatot végeznek.

A szakértők midazolám nyomai után kutatnak, amely egy olyan benzodiazepin, amelyet csak egészségügyi személyzet adhat be kórházban.

A gyógyszer a központi idegrendszerre hat, és álmosságot, izomlazaságot, illetve rövid távú memóriavesztést okoz. A midazolám leggyakoribb mellékhatásai közé tartoznak a súlyos légzési problémák. Túladagolása rövid időn belül halálhoz vezet.

Az ügyészek abból indulnak ki, hogy az idősotthon egyik alkalmazottja – aki ellen nyomozás zajlik – a gyógyszer segítségével próbált véget vetni az intézménybe érkező, haldokló rákbetegek szenvedéseinek. A bírósági következtetések levonásáig az alkalmazottat más munkakörbe helyezték egy másik környékbeli településen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik