Nagyvilág

Szlovákiában Orbán Viktort tartják a harmadik legmegbízhatóbb politikusnak

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A szlovák államfő népszerűbb Csehországban, mint hazájában.

A megkérdezett szlovákiaiak közül 40 százalék továbbra is Zuzana Caputova államfőt tartja a legmegbízhatóbb politikusnak. Őt Petr Pavel cseh elnök (34 százalék) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök követi (32 százalék) – írja a pozsonyi Új Szó az Ipsos Denník N felkérésére készített felmérése alapján.

Negyedik helyen Emmanuel Macron francia elnök (30) áll. Őt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Olaf Scholz német kancellár (26-26), illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a szlovák kormányfő, Eduard Heger (24-24). követi. Petr Fiala cseh kormányfő (23) megelőzi Joe Biden amerikai elnököt (21), Rishi Sunak brit miniszterelnököt (20 százalék). Vlagyimir Putyin orosz elnököt 17 százalék, Hszi Csin-ping kínai elnököt 14 százalék tartja csak megbízhatónak.

A felmérést elkészítették Csehországban is. Ott Petr Pavel mindössze két százalékkal (55 százalék) előzte meg a második helyre szoruló Čaputovát, a harmadik hely Zelenszkijé lett (39), A cseheknél Orbán Viktor (23 százalék) csak a szlovák kormányfőt, illetve az orosz és a kínai elnököt előzte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik