Nagyvilág

Kijavította szóvivője az elnököt, aki Putyin miatt lépett volna ki a Nemzetközi Büntetőbíróságból

Daniel Irungu / MTI / EPA
Daniel Irungu / MTI / EPA

Kedden a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, Cyril Ramaphosa még arról beszélt, hogy jól teszik, ha kilépnek a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC), mivel az egyes országokkal tisztességtelenül bánik, szerdán már ki is javította az egyik szóvivője. Elmondása szerint Ramaphosa hibás nyilatkozatot tett és hangsúlyozta, hogy Dél-Afrika továbbra is az ICC működését megalapozó Római Statútum részes állama és továbbra is az egységes és következetes jogalkalmazásért száll síkra.

Az ügy hátterében az áll, hogy Dél-Afrika lesz házigazdája a BRICS országcsoport (Brazília, Kína, India, Oroszország és a Dél-afrikai Köztársaság) idei csúcstalálkozójának. A Nemzetközi Büntetőbíróság azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen márciusban elfogatóparancsot adott ki, amelyet Dél-Afrikának, mint az ICC működését megalapozó Római Statútum részes államának végre kellene hajtania. Vlagyimir Putyin még nem döntötte el, hogy vállalja-e a kockázatokat és elutazik-e a Dél-afrikai Köztársaságba.

Dél-Afrika nem ítélte el Oroszország ukrajnai hadműveletét, és saját nyilatkozatai szerint pártatlan akar maradni a konfliktusban, amelynek tárgyalásos rendezését sürgeti – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik