Nagyvilág

Életbe lépett a tűzszünet Szudánban

Omer Erdem / ANADOLU AGENCY / AFP
Omer Erdem / ANADOLU AGENCY / AFP

Átmeneti tűzszünet lép életbe Szudánban hétfő éjféltől – közölte az amerikai külügyminiszter. Az Antony Blinken által kiadott közlemény szerint a harcoló felek 72 órás fegyvernyugvásról állapodtak.

A felek 48 órán át tartó, intenzív tárgyalások után döntöttek arról, hogy három napra felfüggesztik az ellenségeskedést.Az Egyesült Államok arra szólítja fel az SAF-et és az RSF-et, hogy azonnal és teljes mértékben tartsa magát a tűzszünethez – olvasható az amerikai külügyminiszter közleményében, amely hangsúlyozza, hogy a harcok tartós lezárása érdekében az Egyesült Államok egyeztet regionális és nemzetközi partnereivel, valamint a szudáni civil szervezetekkel egy bizottság felállításáról, amely felügyelné a további tűzszüneti tárgyalásokat.

A szudániak 2019-ben tömegtüntetéseken követelték a csaknem három évtizede uralkodó elnök, Omar al-Basír távozását, mire a hadsereg megpuccsolta őt és a civilek bevonásával alakított kormányt. 2021-ben ezt egy újabb puccsal egy katonai tanácsra váltotta Abdel Fattáh al-Burháni tábornok, Szudán tulajdonképpeni mostani elnöke. A mostani összecsapások közte és az általa irányított hadsereg, illetve az azzal párhuzamosan létező Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között törtek ki, melyet al-Burháni ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezet. Az RSF könyörtelen, etnikai tisztogatással is vádolt milíciából szerveződött hivatalos fegyveres erővé.

A mostani összetűzés, amelynek napok alatt legalább száz civil esett áldozatául, amiatt tört ki, hogy az RSF úgy csoportosította át csapatait az országban, amit a hagyományos hadsereg fenyegetőnek ítélt magára nézve – a felek egymást vádolják azzal, hogy a másik lőtt először.

Kapcsolódó

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik