Nagyvilág

Aggódik a WHO, elfoglaltak egy veszélyes kórokozókat tároló laboratóriumot Szudánban

STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Biológiai veszély fenyeget a csatatérré változott szudáni fővárosban, Kartúmban, miután az egyik laboratóriumot fegyveresek foglalták el, közölte az Egészségügyi Világszervezet.

A Reuters tudósítása szerint a WHO azt nem árulta el, hogy a szemben álló felek közül melyik, a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel-Fattáh Burhán tábornok vezette hadsereg vagy a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) rohanta-e le az egészségügyi létesítményt.

A laboratóriumban a kanyaró és a kolera kórokozóit is tárolják védőoltásokhoz, a fegyveresek viszont minden ott dolgozót elküldtek az épületből.

A külföldiek menekülnek Afrika harmadik legnépesebb országából, a szakértők pedig attól tartanak, hogy a civilek is nagyon komoly veszélyben lesznek, ha a csütörtökön véget érő háromnapos tűzszünetig nem sikerült megállapodást kötnie a harcoló feleknek.

Szijjártó Péter kedden a szófiai repülőtérről bejelentkezve arról beszélt, rövidesen biztonságba kerül nyolc újabb magyar állampolgár Szudánból, az érintettek mind jól vannak.

Kollégái személyes kapcsolatban vannak azokkal a magyarokkal, akik már Etiópiába vagy Dzsibutiba jutottak, és jelenleg a papírmunkát végzik a hazatérés érdekében. Majd hozzátette, hogy már mindössze két magyar állampolgár van a szudáni fővárosban, Kartúmban, ahol a harcok zajlottak.

A többiek összesen nyolcan már nagyon közel állnak ahhoz, hogy a megbeszélt biztonságos pontokon találkozzanak a nagykövetségek, illetve a térségbeli konzulátusok odadelegált kollégáival. Remélem, hogy néhány órán belül itt is újabb jó hírekkel szolgálhatunk

– fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik