Nagyvilág

Titkos bizottság tartja sakkban a hatalommal ellenkező hírességeket Iránban

Gisoo Faghfoori / Sharghdaily / AFP
Gisoo Faghfoori / Sharghdaily / AFP

Titkos bizottságot hozott létre az iráni kormány még tavaly, hogy így tartsa sakkban a kormányellenes tüntetéseket támogató hírességeket – derítette ki a BBC kiszivárgott dokumentumok alapján.

A brit közszolgálati hírcsatorna birtokába került, tavaly szeptember 22-én kelt levél szerint, mindössze hat nappal a zavargások kezdete után a bizottság már egy ismert személyiségek nevét tartalmazó, száznegyvenegy főről szóló listát küldött meg az iráni gazdasági minisztériumnak. Ebben felszólították a tárcát, vizsgálják meg a hírességek adóbevallásait, és szankcionálják őket.

A BBC perzsa nyelvű különkiadása egy közel-keleti hírszerzési forrás révén jutott el ahhoz a három dokumentumhoz, amelyekből kiderül, a kormány gyors és összehangolt lépéseket tett annak érdekében, hogy elrettentse a hírességeket a hivatalos irányvonallal szembeni fellépéstől.

A listán szerepel többek között az iráni futballlegenda Ali Daei és Taraneh Aliduszti (kiemelt képünkön ő látható virágcsokorral a kezében) színésznő is.

A szeptember 22-én kelt levél az úgynevezett „hírességek munkacsoportjának” döntéseit jelenti be, és elnökként Mohammad Mehdi Eszmaili kulturális és vallásügyi minisztert jelöli meg. Őt az Európai Unió korábban szankciókkal sújtotta az emberi jogok súlyos megsértésére hivatkozva.

Ali Daei és Taraneh Aliduszti mellett a listán szerepel számos ismert filmrendező, valamint egy népszerű televíziós műsorvezető is. Asghar Farhadi Oscar-díjas filmrendező a tavaly kirobbant tüntetések óta nem tért vissza Iránba.

A levél azt ugyan nem részletezi, hogy milyen szankciókkal kellene megfékezni a hírességeket, de az egyik érintett közölte: az Instagram-influencereket azzal fenyegették, hogy különadót vetnek ki rájuk az online tevékenységükből származó bevételükre, ami jelentős összeget tesz ki. Két másik személy megerősítette, hogy bankszámlájukat zárolták, miután támogatásukról biztosították a rendszerellenes tüntetőket.

Egy másik, szigorúan titkos minősítéssel ellátott, szeptember 26-i dokumentum szerint a bizottság feladatkörét felosztották. A kulturális és hírszerzési minisztérium foglalkozik a művészekkel, énekesekkel és médiaszemélyiségekkel, míg a sportminisztérium és a Forradalmi Gárda hírszerzési ügynöksége a sportolókkal.

A dokumentum figyelmeztet, hogy a hírességekkel kapcsolatos minden döntést

úgy kell meghozni, hogy az a lehető legkisebb költséggel és a lehető legnagyobb haszonnal járjon a zavargások megfékezése érdekében és a rendszer elveinek támogatásában.

A harmadik, november 1-jei dokumentum a katari világbajnokság előtt a labdarúgókkal való bánásmódot tárgyalja, és azt írja, hogy egy ismert játékos és edző vagyonát be kell fagyasztani.

A dokumentumban az is szerepel, hogy a bizottságot felháborította Fatemeh Motamed-Arya színésznő „folyamatos szemtelensége”, és arra kérte a teheráni ügyészséget, hogy „haladéktalanul emeljen vádat ellene, és ügyét prioritásként tűzzék napirendre”.

Motamed-Arya bűne az volt, hogy hidzsáb nélkül posztolt magáról fotókat, és egy videót is közzétett, amelyben arról panaszkodott, hogy egy kormányzati óriásplakáton hidzsábot viselő nőket ábrázoló képen szerepeltették.

A tüntetések tavaly ősszel gyorsan terjedtek el az egész országban, miután szeptember 16-án őrizetbe vették Mahsza Aminit, egy fiatal kurd nemzetiségű nőt, akit a teheráni erkölcsrendészet szerint „nem megfelelően” viselte a hidzsábot. A nő végül rejtélyes körülmények között meghalt, a hatalom pedig azóta is tagadja, hogy köze lett volna a halálához.

Az iráni biztonsági erők erőszakos fellépése következtében ezután több százan haltak meg, és több ezer embert vettek őrizetbe. A hatalom a tüntetéseket külföldről szított zavargásoknak minősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik