Nagyvilág

Benzinnel átitatott gumiabroncsokkal égettek el tizenhárom banditát Haitiban

Richard PIERRIN / AFP
Richard PIERRIN / AFP

Hétfőn benzinnel átitatott gumiabroncsokkal agyonvertek, majd felgyújtottak tizenhárom feltételezett bandatagot Haiti fővárosában egy közúti ellenőrzés során – írja az AP a rendőrségre és szemtanúkra hivatkozva.

Az önbíráskodásnak tűnő eset a híradás szerint a közvélemény dühére utal, amit az váltott ki, hogy a fővárosban, Port-au-Prince-ben Jovenel Moïse elnök 2021. júliusi meggyilkolása óta bűnbandák vették át a hatalmat a város mintegy kétharmada fölött.

A haiti rendőrség rövid közleményében annyi áll, hogy a rendőrök a város Canape Vert nevű részén hétfőn kora reggel megállítottak és átkutattak egy mikrobuszt csempészáru után kutatva, és fegyvert foglaltak le a gyanúsítottaktól, mielőtt „sajnálatos módon meglincselte őket a lakosság”. A közlemény azt nem részletezte, hogy a gyanúsítottak hogyan is jutottak a feldühödött tömeg kezére.

Egy szemtanú szerint, a tömeg elragadta a feltételezett gengsztereket a rendőrök őrizetéből, megverték és megkövezték őket, majd gumiabroncsokat dobáltak a magatehetetlen testekre, benzint öntöttek rájuk és felgyújtották őket.

A lángok körül több száz bámészkodó jelent meg. A főváros lankás Canape Vert negyednek mindeddig egyébként sikerült elkerülnie, hogy bűnbandák fogságába essék – írják.

A szemtanú szerint a gyanúsítottak feltehetően épp egy másik városrészbe tartottak, hogy csatlakozzanak a rendőrséggel harcoló bandatagok egy csoportjához. Egy másik szemtanú kora reggeli lövöldözésről számolt be.

A Canape Vert-től néhány percre található Turgeau városrészben szemtanúk azt mondták, hogy a rendőrök tűzharcban megöltek további hat bandatagot, a helyi lakosok pedig ezeket a holttesteket is meggyújtották, miután egy központi helyre szállították őket. Az AP riportere állítólag látta a hat elégett holttestet, a rendőrség erről az esetről azonban nem adott ki külön közleményt.

Ariel Henry miniszterelnök a Twitteren azt írta, kormánya együttérzését fejezi ki az akciókban megsérült rendőröknek.

A francia AFP hírügynökség azt írja, csak idén több mint ötszázharminc embert öltek meg Haitin a bandák által elkövetett erőszakos cselekményekben, ami az ENSZ március 21-én kiadott jelentéséből derül ki. Sokakat eszerint orvlövészek öltek meg, akik találomra lőtték le az áldozataikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik