Nagyvilág

Hazatért a Wagner-csoport börtönből szabadított katonája, és halálra késelte a város közkedvelt figuráját

MTI
MTI

A hét elején meggyilkolták Dél-Oszétia fővárosa, az alig 30 ezer lakosú Chinvali egyik népszerű figuráját, a 38 éves Szoszlan Valijevet.

Valijev a brit Guardian cikke szerint fogyatékos férfi volt, akit kedveltek a helyiek, „szívesen látott vendég volt az esküvőkön és rendezvényeken, olyan figura, akire nagyon vigyázott a közösség”.

A lap szerint városszerte döbbenetet váltott ki a gyilkosság híre. A Telegramon közzétett megrázó videón az látszott, hogy Valijevet egy férfi üldözte és rugdosta, majd halálra késelte.

A helyi hatóságok kedden jelentették be, hogy letartóztattak egy férfit, akit a gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak. A gyanúsított Georgij Sziukajev, akit korábban gyilkosságért csuktak börtönbe, ám tavaly ősszel a börtönből jelentkezett a Wagner-csoporhoz, hogy részt vegyen az Ukrajnában folyó harcokban.

Az ukrajnai orosz invázió után Wagner-csoport több tízezer rabot vitt a frontra, köztük gyilkosokat és családon belüli erőszak elkövetőit. Valószínű, hogy közülük sokan meghaltak Ukrajnában, de azok, akik túlélték a hat hónapos időszakot, elnöki kegyelmet kaptak, és most szabadlábon térhetnek vissza korábbi lakhelyükre. A Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin szerint már több mint ötezer egykori bűnöző töltötte le a megállapodás szerinti időszakot. Ilyen volt Sziukajev is, aki nemrégiben érkezett vissza szülővárosába, Chinvaliba.

Szabadlábra helyezett bűnözők miatt az országban általános az aggodalom, hogy a férfiak további bűncselekményeket követnek majd el, sőt a fronton eltöltött hónapok miatt csak fokozódnak az erőszakos hajlamaik.

A gyilkosság után Prigozsin is megszólalt, azt állítva, hogy korábbi katonája, Sziukajev azért ölt, hogy megvédjen másokat Valijev zaklatásától.

Anatolij Bibilov, Dél-Oszétia korábbi elnöke visszautasította Prigozsin állítását. Azt hangoztatta, hogy a meggyilkolt férfi „kedves és ártalmatlan” ember volt, olyan ritka kivétel, akit mindenki szeretett.

A dél-oszétiai gyilkosság nem az első volt, amelyet olyan bűnöző követett el, akit a Wagner-csoport hozott ki a rácsok mögül.

Március végén a Moszkvától ezer kilométerre, keletre fekvő Novij Burecben baltával gyilkoltak meg egy 85 éves nyugdíjast, Julia Buiskicsot. Az elkövető, a 28 éves Ivan Rosszomakin volt. Roszomakint már visszaesőként ítélték 2020-ban gyilkosságért 10 év börtönbüntetésre. Az ukrajnai harcok után nemrég tért vissza szülővárosába. Rosszomakin feltűnése azonnal felkavarta az alig pár száz fős közösségét, még külön ülést is tartott a település vezetése miatta. A megbeszélésen a rendőrfőkapitány megígérte, hogy a „problémás rendbontót”, március 28-án elszállítják a településről.

Azonban még mielőtt ez megtörténhetett volna elkövette a baltás gyilkosságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik