Nagyvilág

Megsemmisítettek több mint 2000 dobozos sört Belgiumban a szlogenje miatt

Andrew Burton/Getty Images
Andrew Burton/Getty Images

A pezsgők védelmezői senkinek sem hagyják, hogy szórakozzanak az ital nevével, még akkor sem, ha egy amerikai söróriásról van szó.

A Guardian cikke szerint a Miller High Life típusú amerikai sört régóta a „sörök pezsgője” szlogennel árulják, de ez sokaknak szúrta a szemét az iparágban.

Az északkelet-francia pezsgők termelőit tömörítő kereskedelmi szakszervezet kérésére a héten több mint kétezer doboz ilyen sört semmisítettek meg a reklámozás miatt.

A Comité Champagne szerint a szállítmány megsemmisítése azért volt indokolt, mert az amerikai sörgyár által használt évszázados mottó sérti az oltalom alatt álló pezsgő megnevezést.

A szállítmányt még február elején tartóztatták fel az antwerpeni kikötőben. A gyártó Molson Coors Beverage Co jelenleg nem exportál az Európai Unióba, azt viszont a hatóságok nem közölték, hogy ki rendelt a sörökből.

Az biztos, hogy az italok Németországba tartottak, a megrendelőt tájékoztatták az esetről és nem tiltakozott a döntés ellen.

Frederick Miller német bevándorló az 1850-es években alapította meg a Miller Brewing Company-t Amerikában. A Miller High Life az egyik legrégebbi, még ma is kapható terméke a vállalatnak, amit 1903-ban dobtak piacra.

A cég honlapja szerint az „üveges sörök pezsgője” szlogent három évvel később kezdték el használni, és 1969-ben rövidítették le a „sörök pezsgőjére”. A sör fesztiválszezonban 750 milliliteres pezsgősüvegben is kapható – de nem az EU-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik