Nagyvilág

Megtalálták az elsüllyedt hajót, amin ezer hadifogoly fulladt meg a második világháború idején

Australian War Memorial / AFP
Australian War Memorial / AFP
Négyezer méter mélyen bukkantak a roncsokra.

A Montevideo Maru nevű japán kereskedelmi hajó több mint 1060 hadifoglyot szállított a második világháború idején, amikor 1942 júniusában elsüllyedt a dél-kínai-tengeren. A hajó roncsaira most, több mint 80 év után bukkantak rá a Fülöp-szigetek Luzon nevű szigetének közelében, mintegy 4000 méteres mélységben. Ezt az ausztrál miniszterelnökhelyettes, Richard Marles erősítette meg egy Twitter-videóban, hozzátéve, hogy ezzel lezárult az ausztrál tengeri történelem egyik legtragikusabb fejezete. Az eset azért bír számukra kiemelt jelentőséggel, mert a hajón szállított foglyok nagy része, mint egy 850 áldozat ausztrál katona volt, akiket az Ausztrália által felügyelt Új-Guineáról akartak átvinni a Japán által elfoglalt Hainan szigetére, amikor a katasztrófa történt.

A Montevideo Maru lokációjának hiánya befejezetlen ügyet jelentett az elhunytak családjai számára. (…) Egy ilyen veszteség átnyúlik az évtizedeken, emlékeztetve minket arra, milyen súlyos emberi árat kell fizetni a konfilkusokért. Sohasem feledünk!

– írta közleményében az ausztrál miniszterelnök, Anthony Albanese, egyúttal megköszönve az akciót a mélytengeri expedíció résztvevőinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik