Nagyvilág

Magyar támadással példálózott a szlovák exkormányfő

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Hetek óta kampányol Igor Matovic volt szlovák kormányfő, az OLANO elnöke és az országjárása során erős kijelentéseket tett. A Zsolna megyei Csacán egy lakossági fórumon az ukrajnai fegyverszállításról kérdezték, és Matovic nem a legszerencsésebb módon hozott egy párhuzamot, hogy miért szükséges mindez.

Most akkor képzeljük el, hogy a magyarok azt mondanák, hogy elveszik a mi Dél-Szlovákiánkat. Ön vagy bárki más, aki hazafinak érzi magát, nem kérnénk meg a lengyeleket, hogy adjanak fegyvereket? Vagy a cseheket, hogy védekezni tudjunk? Hogy a határok mögé szorítsuk a magyarokat, mert ez a mi hazánk? Ilyen helyzetben vannak az ukránok is, ha tetszik, ha nem. Az oroszok azt veszik most el, ami nem az övék… és ha a magyarok ugyanígy elvennék az ország déli részét, védekeznénk

– mondta Matovic a parameter.sk tudósítása szerint.

Matovic máskor is példálozott magyar támadással:

Hogyan viselkednél, ha – és egyáltalán nem mondom, hogy ilyen fenyegetne, – de mégis, mit tennél, ha egy reggel bekapcsolnád a híreket, és azt hallanád, hogy Magyarország rárontott Dél-Szlovákiára? Fegyvert ragadnál, hogy megvédd az országot? Vagy azt mondanád, hogy vigyék csak, hiszen ott úgyis magyarul beszélnek?

– ezt a kérdést Zsarnócán tette fel egy sörrel hadonászó kérdezőnek az országjárása során Matovic, akit a parameter.sk a szlovák politikai élet egyik legnagyobb bohócnak titulált.

Matovic pártjával 2020 februárjában nyerte meg a szlovákiai választásokat és alig egy évig tölthette be a kormányfői posztot. Lemondása után pénzügyminiszteri posztot kapta meg, ahonnan decemberben távozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik