Nagyvilág

Akik Tajvanon a tűzzel játszanak, egyszer meg fogják magukat égetni – fenyegetett a kínai külügyminszter

Ritchie B. Tongo / MTI / EPA
Ritchie B. Tongo / MTI / EPA

A Tajvani-szoros mindkét oldala Kínához tartozik – szögezte le pénteken a kínai külügyminiszter, és hangsúlyozta: Kínának joga van megvédenie szuverenitását. Csing Kang a dél-kínai Sanghajban Kína modernizációjáról rendezett fórum megnyitóján elutasította azokat az állításokat, melyek szerint Peking véget akarna vetni a térség status quójának, valamint a Tajvani-szoros békéjét és biztonságát fenyegeti. Beszédében a tárcavezető abszurdnak nevezte az ilyen kijelentéseket, a belőlük fakadó következtetések pedig veszélyeseknek. Szerinte a status quót „a tajvani szeparatista erők és egy maroknyi ország” veszélyezteti.
„Akik Tajvanon a tűzzel játszanak, egyszer meg fogják magukat égetni” – fogalmazott Csing Kang, aki szerint minden józanul gondolkodó ember látja, ki az, aki hegemóniára törekszik és zaklat másokat.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről. Az amerikaiak pedig azt nyilatkozták, hogy segítik Tajvant, ha Kína megtámadja.

A kínai hadsereg az utóbbi időben több hadgyakorlatot tartott a sziget közelében, és Peking a múlt héten a térségbe vezényelte a Santung repülőgép-hordozót is, amelyről – japán megfigyelők szerint – több tucat alkalommal emelkedtek fel a J-15-ös vadászgépek.

A kiemelt kép: A tajvani légierő Mirage 2000-es felszállásra készül a tajvani Hszincsu légi támaszpontjáról 2023. április 9-én. Az előző nap a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban, amiért Caj Jing-ven tajvani elnök az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik