Nagyvilág

Forbes: a 110 orosz milliárdos közül 46 áll amerikai és európai szankciók alatt, de ez nem mindenkinek ártott

MTI
MTI

Az orosz milliárdosok vagyona az elmúlt évben is növekedett, jóllehet Oroszországra számos gazdasági szankciót vetettek ki nyugati országok, hogy megbüntessék az Ukrajna ellen indított háború miatt.

Az orosz milliárdosok összvagyona 2023-ra 505 milliárd dollárra nőtt a tavalyi 353 milliárd dolláros szintről. Az egyénenkénti átlagos növekedés 600 millió dollárt tesz ki. A számok a Forbes World’s Millionaires 2023-as listájából származnak, amelyet szerdán tettek közzé .

A szupergazdag oroszok száma egy év alatt 22 fővel nőtt, és így 110 főre ugrott. A Forbes azokat számolja ebbe a kategóriába, akik legalább egymilliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek. A Forbes-lista orosz vonatkozásait közzétevő The Moskow Times szerint a növekedés nagyobb is lehetett volna, ám öt milliárdos tavaly lemondott az orosz állampolgárságáról.

A lap magyarázata szerint a szupergazdagok számának növekedése elsőre lehet, hogy szemben áll a nyugati szankciók célkitűzéseivel, és azzal a ténnyel, hogy tavaly 2,1 százalékkal valóban zsugorodott az orosz gazdaság. Csakhogy 2022-ben folyamatosan magasak voltak a nyersanyagárak is, amelyek kulcsfontosságúak Oroszország milliárdosok szempontjából.

  • A Forbes szerint Oroszország leggazdagabb vállalkozója jelenleg Andrej Melnyicsenko, aki a műtrágyagyártó EuroChem Group és a SUEK szénenergia-vállalat alapítója és korábbi kedvezményezettje. (Melnyicsenko neve akkor lett igazán ismert Oroszországon kívül is, amikor a több tízmilliárd forintot érő Sailing Yacht A nevű luxusjachtját lefoglalták a hatóságok a brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár partjainál.)
  • Második helyen a nikkel- és bankmágnás, Vladimir Potantin végzett, akinek vagyona a tavalyi 9,7 milliárd dolláros zuhanás után végül 23,7 milliárd dollárra emelkedett.
  • Vlagyimir Lisin, az acéltermékeket gyártó NLMK Group vezetője lett a harmadik 22,1 milliárd dollárral.

A Forbes szerint a szembeötlő vagyonnövekedés oka lehet az is, hogy a 2022-es listát közvetlenül az ukrajnai inváziót követően állították össze, amikor a piaci pánik, az orosz valuta értékének esése és pesszimista előrejelzések erősen befolyásolták a becsléseket.

A 2023-as milliárdoslistán szereplő 110 orosz közül jelenleg 46-ot szankcionál az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió.

A második és a harmadik helyezett egyébként vagyona a tavalyi zuhanás után nem állt vissza a háború előtti szintre, Melnyicsenko viszont sokkal gazdagabb lett, mint a konfliktus kezdete előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik