Nagyvilág

Országokon átívelő Interpol razzia: 200 tonna drogot foglaltak le, 15 ezer embert letartóztattak

ANDRE PAIN / AFP
ANDRE PAIN / AFP

A latin-amerikai rendőrség ötmilliárd dollár értékben foglalt le kokaint és más kábítószereket egy három hétig tartó, 15 országra kiterjedő akció során – írja a BBC.

Az akció során több mint nyolcezer tiltott lőfegyvert foglaltak le, és csaknem 15 ezer letartóztatást hajtottak végre.

Az Interpol által koordinált akció során a rendőri erők Mexikótól Argentínáig cseréltek információkat. Az Interpol szerint a letartóztatások több erős banda működését is megzavarták.

A „Trigger IX” névre keresztelt nemzetközi akció elsősorban a tiltott lőfegyverek kereskedelme elleni küzdelemre irányult. A részt vevő országok szakértői március 12. és április 2. között a brazil, argentin, paraguayi hármas határ középpontjában álló városban hozták létre a műveletei központjukat.

Ott hírszerzési információkat cseréltek a nemzetközi bűnbandák, például a First Capital Command (PCC) és a Mara Salvatrucha működéséről, azzal a céllal, hogy megzavarják a tiltott lőfegyverek áramlását.

Az a tény, hogy egy tiltott lőfegyvereket célzó művelet ilyen tömeges kábítószer-lefoglalásokat eredményezett, további bizonyítéka annak, hogy ezek a bűncselekmények összefonódnak

– mondta Jürgen Stock, az Interpol főtitkára a talált 203 tonna kokainról és más kábítószerről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik