A következő élő közvetítés része Kerítés épül az orosz határra 3 ezer térfigyelő kamerával

Felfújható csalitankokat is bevet az ukrán hadsereg

A harctéri álcázás és trükkös katonai megtévesztés lényegében egyidős a háborúzással, és sokszor a technikai fejlődés hívja életre a legegyszerűbb álcázási technikákat: a műholdról megfigyelt és hőkamerás drónokkal támadott harctereken egyre jobban megéri felfújható áltankokat is bevetni.

A magas minőségű, felfújható csalitankok ugyanis képesek megtéveszteni még a részletgazdag képet adó kamerákat és érzékelőket is, mondta az Economistnak az ukrán kormány tanácsadója, Anton Geracsenko. A lap szerint HIMARS rakétaegységek fából készült másolatainak megsemmisítése állhat amögött is, hogy az orosz hadsereg több ilyen egység kilövéséről számolt be, míg az ukrán hadsereg állítása szerint egyet sem veszítettek el a harctéren.

A G7 cikke szerint az ukrán hadsereg egyre több professzionális felfújható csalitankot is bevet, a cikk szerint ezt állítja a Come Back Alive nevű NGO, amely az elmúlt években több felfújható prototípus kidolgozásában részt vett. A cég állítása szerint a felfújható áltankok, fegyverek sokkal könnyebben mozgathatók, elférnek egy hátizsákban, és nagyon gyorsan felállíthatók.

Egy másik cég, a cseh Inflatech munkatársa úgy fogalmazott: „rádugod a kompresszorra, és 10 perc múlva van egy tankod.” A lap megjegyzi, természetesen a módszert nem csak az ukrán hadsereg használja. Az orosz hadsereg is próbálkozott már felfújható vadászgépekkel, hogy légitámasztpontnak álcázzanak egy területet a műholdképeken.

Michal Cizek / AFP Michal Cizek / AFP
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik