Nagyvilág

25 év börtönre ítélték Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzékit

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

25 év börtönbüntetésre ítélték Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzékit hazaárulás és egyéb, az ukrajnai háború kritikájával kapcsolatos vádak miatt, írja a BBC. Az ítélet nem jogerős, Vagyim Prohorov, Kara-Murza ügyvédje az MTI tudósítása szerint közölte, hogy fellebbezést fognak benyújtani ellene.

Az orosz-brit egykori újságíró és politikus tagadta a vádakat, a tárgyaláson hangosan bírálta az eljárást. Azt mondta, nemhogy nem bánja, amit tett, de büszke is rá.

Kara-Murza nyíltan felszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormánya ellen és az orosz offenzíva kritikusa volt. A 41 éves férfi kulcsszerepet játszott abban is, hogy a nyugati kormányok szankcionálják az orosz tisztviselőket.

Kara-Murzát a NATO-közgyűlésen, az oslói Helsinki Bizottságban és az Egyesült Államokban elmondott beszédei alapján vádolták meg hazaárulással. A három ügyet összevonták, és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hatáskörébe rendelték. Vagyim Prohorov a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, ez az első alkalom, hogy az SZK hazaárulás ügyében járt el, az ilyen esetek eddig az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hatáskörébe tartoztak.

Az ítélet kihirdetését követően a brit kormány jelezte, hogy behívatták az orosz nagykövetet, hogy jelezzék, egyértelműen elítélik Kara-Murza „politikai indíttatású” elítélését. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította Putyint, hogy engedje szabadon az orosz ellenzékit, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik