Nagyvilág

Szlovákia is tovább szigoríthat az ukrán gabona és mezőgazdasági termékek behozatalán

Szerhij Dolzsenko / EPA / MTI
Szerhij Dolzsenko / EPA / MTI

Szlovákiában pénteken jelentették be, hogy Ukrajnából származó gabonaszállítmányban egészségkárosító növényvédőszerek nyomait mutatták ki, ezért betiltják az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását.

Az intézkedés előzménye az volt, hogy a szlovák állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyelet (SVPS) egy 1500 tonnás búzaszállítmány vizsgálatakor a mintában olyan növényvédő szert talált, amelyet az Európai Unió területén betiltottak.

A Parameter.sk szerint hétfőn újabb szigorítást is bejelenthetnek, miután Eduard Heger megbízott miniszterelnök tárcaközi egyeztetést hívott össze, amelyen a mezőgazdasági és egyéb termények Ukrajnából történő behozatalának megoldásaival foglalkoznak majd.

A földművelésügyi minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy a szolidaritási folyosók megőrzése mellett kimerített minden törvényes és illetékes lehetőséget az Ukrajnából történő import szabályozásával kapcsolatban, amelyek eredetileg harmadik országokba történő gabonakivitelre irányulnak, de nagy mennyiségben európai raktárakban végzik, és piaci destabilizációt okoznak az EU-tagországokban.

Kormányzati szinten kell bevezetni további szigorúbb intézkedéseket az Ukrajnából származó áruimport szabályozására

– nyomatékosította a minisztérium.

Szombaton – más hivatkozásból – Lengyelország és Magyarország is bejelentette az Ukrajnából származó gabona és egyéb élelmiszerek behozatalának tilalmát.

A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását

– jelentette be szombaton Nagy István agrárminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik