Nagyvilág

Azt hitte, a vizsgadrukk miatt vannak fekélyek a szájában, nyelve kétharmadát elveszítette

Getty Images (illusztráció)
Getty Images (illusztráció)

Egy huszonegy éves diák azt hitte, a vizsgák miatti stressztől vannak fekélyek a szájüregében, ám kiderült: a nyelve rákosodott el. Rachel Morton akkor fordult orvoshoz, amikor a fekélyek mellett egyre több tünetet kezdett tapasztalni, mindig fáradt volt, szája folyton kiszáradt és kipirosodott, fájtak a mandulái, és arcának egész baloldalát furcsának érezte. Vizsgálatok sora után kiderült, valójában daganatos beteg, éspedig a nyelve rákosodott el. Elmondása szerint orvosa alig hitte el saját diagnózisát: azt mondta, soha nem látott még ilyen fiatal betegnél ilyen rákot, a legtöbb szájüregi rákkal küzdő páciens ugyanis jócskán túl van a hatvanon, férfi, és egész életében ivott és dohányzott.

Morton állapotát egy tizenhat órán át tartó, többféle műtétből álló beavatkozás során próbálták helyre hozni, mely során nyelve kétharmadát is elveszítette, de kivettek néhány nyirokcsomót és eret is, majd a lábából vettek ki izomszövetet és ereket, hogy rekonstruálják a nyelvét és a nyaki ereit. A nőre ez után is kemoterápiás és sugárterápiás kezelések sora várt, és újra kellett tanulnia beszélni és járni is.

Morton története ennek ellenére happy enddel zárult, betegsége remisszióban van, a nő pedig jelenleg pszichiáternek készül, valamint olyan tiniknek tart tanácsadásokat, akik maguk is rákbetegséggel küzdenek. Azt mondjam, még a sebhelyeit (melyek közül a LadBible oldalán közölt néhányat) is megszerette, arra emlékeztetik ugyanis, hogy ki is ő és miken ment keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik