Nagyvilág

Az Iszlám Állam korábbi tagjait ítélték el Hollandiában

Börtönbüntetéssel sújtott egy rotterdami bíróság csütörtökön négy holland állampolgárságú nőt, aki 2013-ban az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott és terrorcselekmények előkészítésében vett részt Szíriában és Irakban – írja az NlTimes alapján az MTI.

A holland hírportál szerint a nőkre kiszabott börtönbüntetés két és fél évtől három évig terjed, bár az ítélet végrehajtását 12-15 hónap próbaidőre felfüggesztették. Egy ötödik vádlottat a bíróság felmentett. Hollandia tavaly februárban telepítette haza a nőket és a hozzájuk tartozó 11 gyermeket az észak-szíriai Roj menekülttáborból, abból a célból, hogy törvényszék elé állítsák őket az Iszlám Állammal való kapcsolataik miatt. Az ügyészség négy év szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottakra, de a bírák enyhébb ítélet mellett döntöttek, arra hivatkozva, hogy a nők már elhatárolódtak az Iszlám Állam ideológiájától. Emellett a nők és gyermekeik a menekülttáborban siralmas körülmények között éltek, amit ugyancsak figyelembe vettek büntetésük kiszabásánál.

Az egyik vádlottat a törvényszék nem találta bűnösnek terrorszervezetben való részvételben, ennek ellenére ő is börtönbüntetést kapott, mert tizenéves fiát magával vitte a térségbe, ahol az életét vesztette a harcokban. 2013 óta mintegy 300 holland állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz, közülük csaknem százan életüket vesztették a harcokban. Körülbelül 90 felnőtt és 80 gyermek tért vissza Hollandiába, a többiek Szíriában maradtak vagy Törökországba vándoroltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik