Nagyvilág

Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy első alkalommal tesztelt egy szilárd üzemanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakétát, írja az MTI.

Az ország hivatalos hírügynöksége, a KCNA egy nappal azután adta ki a jelentést, hogy Dél-Korea és Japán is egy nagy hatótávolságú rakéta indítását észlelte Phenjan közeléből. A Hwasong-18 interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kilövésén a KCNA tájékoztatása szerint Kim Dzsongun észak-koreai diktátor is részt vett.

Kim Dzsongun a hírügynökség szerint hangsúlyozta, hogy a Hwasong-18 radikálisan előmozdítja az ország nukleáris ellentámadási pozíciójának hatékonyságát, és változást hoz támadó katonai stratégiájának gyakorlati megvalósíthatóságában. Egy beépített szilárd hajtóanyaggal rendelkező ICBM-et könnyebb szállítani és elrejteni, és gyorsan kilőhető, ami csökkenti az ellenfelek lehetőségét a rakéta észlelésére és elhárítására. A dél-koreai védelmi minisztérium közleménye szerint a Hwasong-18-cal végzett kísérlet félidős teszt volt, a rakétarendszer befejezéséhez Észak-Koreának további kísérletekre lesz szüksége.

A dél-koreai hadsereg csütörtökön jelentette, hogy egy közepes vagy nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövését észlelte Phenjan közeléből, amely 1000 kilométeres repülés után végül a tengerbe esett. Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter csütörtöki közleménye szerint a rakétát kelet felé, nagy szögben lőtték ki, és nem japán területre esett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik