Nagyvilág

Breiviket emlegette a norvég gázoló, aki a járdán ütött el három gyalogost

Lise Åserud / NTB / AFP) / Norway OUT
Lise Åserud / NTB / AFP) / Norway OUT

Szándékos emberölés bűntettévé minősítette át csütörtökön a norvég rendőrség azt az ügyet, melyben egy 30 éves férfi több gyalogost ütött el a múlt hét végén az ország nyugati részén lévő Steinkjerben.

A gyanúsított motivációja – aki korábban a szélsőjobboldali tömeggyilkos, Anders Behring Breiviket is emlegette – egyelőre nem ismert.

A férfi vasárnapra virradóra hajtott fel gépkocsijával a város egyik járdájára, elgázolva három gyalogost, akik közül egyet megölt, egy másikat pedig könnyebben megsebesített. A harmadik áldozat sértetlenül megúszta.

Bár a hatóságok először nem zárták ki, hogy baleset történt, Line Dreier Ramberg körzeti rendőrkapitány azt közölte, a szemtanúk és a térfigyelő kamerák felvételei alapján szándékos emberölésről, illetve emberölési kísérletről van szó.

A férfit emellett azzal is gyanúsítják, hogy jogosítvány nélkül ült volánhoz.

Bár a norvég sajtóban megjelent hírek nagy része szerint az elkövető büntetlen előéletű, a Verdens Gang című napilap azt közölte, korábban már 18 hónap börtönbüntetésre ítélték a többi között erőszakos cselekmények és zsarolás miatt. A lap emellett úgy tudja, hogy a férfi 2016-ban megpróbált kisiklatni egy vonatot is, ám az ügyben végül nem ítélték el. A bíróság a döntést azzal indokolta, hogy “a vádlott nem volt tisztában azzal, hogy tettével embereket sodort volna életveszélybe”.

A gyanúsított már 2017-ben, egy családjának küldött sms-ben közölte, hogy fegyvert akar szerezni és a tömegbe akar hajtani május 17-én, a norvég nemzeti ünnepen. “Azt akarom, hogy Breivik kezdő zöldfülűnek tűnjön emellett” – tette hozzá az üzenetben.

Breivik a Norvégiában a lehető legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetését tölti, miután 2011-ben Oslo kormányzati negyedében felrobbantott egy pokolgépet, majd egy baloldali ifjúsági aktivistáknak szervezett táborban ámokfutásszerűen lövöldözni kezdett, és több tucat embert lelőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik