Nagyvilág

Zűrzavart okozott Japánban egy észak-koreai rakéta

Jung Yeon-je / AFP
Jung Yeon-je / AFP

Komoly pánikot keltett a japán Hokkaidó szigetén egy észak-koreai rakétakísérlet csütörtökön reggel, a kormány által üzemeltetett riasztórendszer ugyanis figyelmeztetést küldött a helyi lakosoknak, hogy a lövedék a területre zuhanhat, írja a Guardian.

A J-Alert nevű vészhelyzeti rendszer több millió embernek küldött riasztást arról, hogy Észak-Korea egy nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, ezért evakuálni kell a szigetet.

A nem sokkal 8 óra előtt kiadott parancsot nem sokkal később visszavonták. Közölték, tévesen ítélték meg úgy, hogy a rakéta Hokkaidón fog becsapódni.

A japán kormány az esetet követően sajtótájékoztatót hívott össze. Hirokazu Matsuno, a kabinet főtitkára arról beszélt, helyesen járt el a rendszer és nem hibáztak.

Mint fogalmazott, az észak-koreai rakéta szinte azonnal eltűnt a japán radarokról, hogy felfedezték, ezért kellett kiadni a riasztást. Az alaposabb elemzéseket követően jutottak arra a következtetésre, hogy nincs rá esély, hogy japán területen érjen földet.

A J-Alert nevű programmal az utóbbi időben több gond is volt. Tavaly októberben evakuációra szólított fel milliókat, de a jelzés csak azt követően ért el az emberekhez, hogy az érintett rakéta becsapódott az óceánba. Egy hónappal később pedig tévesen kommunikálta azt, hogy elhaladt egy rakéta Japán felett.

A mostani rakéta egyébként Észak-Korea keleti partvidékén csapódott az óceánba.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pár napja a háborús elrettentés megerősítésére szólított fel. Az Egyesült Államok elítélte az észak-koreai rakétakísérleteket, de megújította a tárgyalások megkezdésére tett ajánlatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik