Nagyvilág

Leállhat a repülés az orosz vulkánkitörés miatt

Jurij Gyemjancsuk / AP / Orosz Tudományos Akadémia Vulkanológiai Intézete / MTI
Jurij Gyemjancsuk / AP / Orosz Tudományos Akadémia Vulkanológiai Intézete / MTI
Orosz geológusok szerint a légi közlekedésben is gondot okozhat, hogy a Kamcsatka-félszigeten kitört Sivelucs vulkán, amely tíz kilométeres hamufelhőt lövell a légkörbe.

A KVERT nevű tudományos csoport szerint a tűzhányó aktivitása hatással lehet a nemzetközi és az alacsonyan közlekedő járatokra. A geológusok szerint a vulkántól nagy hamufelhő sodródott 340 kilométerre észak-északnyugati, illetve 240 kilométerre nyugat-délnyugati irányba, írja az MTI .

A vulkánkitörésekre szakosodott szervezet közleménye szerint hétfőn éjjel erős, robbanásszerű kitörés történt a Sivelucs vulkánon, amely Oroszország csendes-óceáni partvidékén, a Kamcsatka-félszigeten található. A robbanások mintegy tíz kilométeres magasságba lövellték ki a hamut. A csoport felhívta a figyelmet, bármikor várható akár 15 kilométer magas hamufelhő kilövellése is, az orosz hatóságok a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki a légi közlekedésben.

Kamcsatka mintegy 160 vulkánja közül csak két tucatnyi aktív, közülük a 3283 méter magas Sivelucs az egyik legnagyobb. A félsziget vulkanikus régiója az UNESCO természeti világörökségi helyszínei között szerepel.

Hétvégén orosz geológusok a félsziget másik vulkánja, a Bezimjannij aktivitásáról számoltak be, amely szintén tíz kilométeres hamufelhőt lövellt ki magából (kiemelt képünkön), ám az orosz polgári védelem szerint lakott területekre és az idegenforgalomra nem jelentett veszélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik