Nagyvilág

Fontos évforduló alkalmából utazik Biden Észak-Írországba

Paul FAITH / AFP
Paul FAITH / AFP

Észak-Írországba utazik kedden Joe Biden amerikai elnök, aki részt vesz a nagypénteki rendezési megállapodás, hivatalos nevén a Belfasti Egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozaton. A történelmi horderejű megállapodást, amely fokozatosan véget vetett a gyakran véres merényletekbe, összecsapásokba torkolló észak-írországi szektariánus villongásoknak, 1998. április 10-én írta alá Tony Blair akkori brit miniszterelnök és Bertie Ahern ír kormányfő.

A Downing Street tájékoztatása szerint Biden kedd este érkezik Belfastba, ahol Rishi Sunak brit miniszterelnök fogadja. A négynapos látogatás során az amerikai elnök ellátogat az Ír Köztársaságba is. Joe Biden a tervek szerint beszédet mond az ír parlamentben, és találkozik Michael Higgins ír államfővel. John Kennedy, Ronald Reagan és Bill Clinton után Biden lesz a negyedik amerikai elnök, aki felszólal a dublini törvényhozásban.

Az Egyesült Államoknak annak idején aktív, közvetlen és meghatározó diplomáciai szerepe volt a nagypénteki megállapodás kidolgozásában és elfogadtatásában. Rishi Sunak a negyedszázados évforduló alkalmából kiadott hétfői nyilatkozatában felszólította a felekezetközi hatalommegosztásra alapuló észak-írországi koalíciós kormányt, hogy hosszú szünet után lásson ismét munkához.

A britellenes katolikus és a koronahű protestáns pártok alkotta belfasti önkormányzat a nagypénteki megállapodás óta eltelt negyedszázadban többször is összeomlott, és most sem működik. Ezúttal – legalábbis névleg – azért, mert a legnagyobb protestáns erő, a radikálisan EU-szkeptikus Demokratikus Unionista Párt (DUP) nem fogadja el a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után Észak-Írország különleges státusára kidolgozott, nemrégiben jelentősen módosított különmegállapodást, amelynek célja az, hogy Írországba – vagyis az Európai Unió egységes belső piacára – ne kerülhessen át ellenőrizetlen termék, főleg élelmiszer és gyógyszer Észak-Írország területéről.

A rendezési megállapodás negyedszázados évfordulójának ünnepi rendezvényei sem zajlanak zavartalan nyugalomban: a minap a hatóságok súlyos fokozatra – a második legmagasabb szintre – emelték az észak-írországi terrorfenyegetettségi készültséget, olyan hírszerzési értesülések miatt, amelyek szerint ismét aktivizálódnak a radikális britellenes félkatonai szervezetek.

A súlyos fenyegetettségi szint a hivatalos meghatározás alapján azt jelzi, hogy a brit elhárítás megítélése szerint nagy a valószínűsége terrortámadás elkövetésének vagy megkísérlésének Észak-Írországban – írja az MTI.

Az intézkedés előzménye, hogy az „új IRA” nevű republikánus britellenes milícia februárban az észak-írországi Omagh városában fegyveres támadást hajtott végre egy magas rangú rendőrtiszt ellen, akit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba, és azóta is válságos állapotban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik