Nagyvilág

Öt éve nem vándorolt ki annyi magyar, mint tavaly

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A KSH előzetes adatai szerint tavaly 26 500 magyar állampolgár vándorolt ki, utoljára 2017-ben volt ennél nagyobb elvándorlás, írja a Portfolio. A 2022-es adat egyébként majdnem ötezerrel több, mint az egy évvel korábbi.

Az utóbbi években fokozatosan javult a hazatérők és a friss kivándorlók egyenlege, 2021-ben pedig hosszú idő után először többen jöttek haza, mint amennyien kivándoroltak.

Tavaly viszont 21 900 hazatérő és 26 500 kivándorló volt, azaz megfordult a tendencia.

A magyar állampolgárok nemzetközi vándorlásának teljes egyenlege viszont így is alig romlott, a 2021-es 9672-es többlet után 9450 fő volt, mivel a korábbinál lényegesen több, 14 ezer külföldön született magyar költözött az országba.

A Portfolio megjegyzi, hogy a nemzetközi migráció elég nehezen mérhető, ezért az ezzel kapcsolatos statisztikák sem biztos, hogy teljesen megbízhatóak. Az EU-n belüli vándorlást szinte lehetetlen mérni, a KSH pedig csak azt sorolja a kivándorlók közé, akik ténylegesen vagy terveik szerint legalább 12 hónapra elhagyják az országot.

A KSH-s adatokhoz a Belügyminisztérium lakcímnyilvántartását és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő TAJ-szám nyilvántartását használják, azaz aki hivatalosan nem jelenti be külföldre költözését a magyar hatóságoknak, az nem szerepel ebben a statisztikában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik