Nagyvilág

Lemondatnák az örmény házelnököt, mert leköpött egy járókelőt

Karen MINASYAN / AFP
Karen MINASYAN / AFP

Bocsánatot kért pénteken Alen Szimonján örmény parlamenti elnök, amiért a héten leköpött egy járókelőt. A 43 éves politikus a Facebookon azt írta: „sajnálom, elvesztettem az önuralmamat egy sértés miatt, amellyel illettek”.

Az incidens továbbra is heves vitákat vált ki szerte Örményországban a médiában. Levon Ter-Petroszján, Örményország első elnöke egyike volt azoknak, akik Szimonján lemondását követelték.

Az eset a hét elején történt, amikor egy járókelő árulónak nevezte a politikust az utcán. A képviselő utasította testőreit, hogy tartsák fogva a férfit, majd Szimonján a férfi arcába köpött – számolt be a sértett.

Szimonján nem tagadta a cselekményt, de kezdetben azt mondta: a sértegető vésse a fejébe, hogy „pofátlansága” nem marad következmények nélkül. „A törvényes hatóságok elleni sértésre törvényes választ fog kapni” – közölte. Miután az ügy nyilvánosságra került, a parlamenti elnök és a kormánypárti Polgári Szerződés (KP) vezető képviselője komoly nyomás alá került. Az ország kormánya már amúgy is meggyengült, miután elvesztette a szomszédos Azerbajdzsánnal folytatott háborút a harcok sújtotta régióért Hegyi-Karabah területén 2020-ban. A konfliktus az országot mély válságba taszította.

Sok állampolgár úgy véli, hogy az a tűzszüneti megállapodás, amelyet az örmény miniszterelnök, Nikol Pasinján aláírt, és amelynek eredményeként Örményországnak le kellett mondania Hegyi-Karabah nagy részéről, árulásnak minősül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik