Nagyvilág europoli

Országszerte tüntetnek a román gazdák az olcsó ukrán gabona miatt

Országos tüntetést szerveztek Romániában pénteken a gazdaszervezetek az ukrán gabonával és más mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos európai uniós politika módosítását követelve – írja az MTI.

A gazdák képviselői Bukarestben munkagépekkel vonultak az Európai Bizottság romániai képviseletének székháza elé, és az ország számos megyéjében a városok bejáratainál, a kormánybiztosi hivatalok előtt tüntetnek, az országutakon pedig forgalomlassítással demonstrálnak. A gazdaszervezetek bejelentették, hogy a bolgár-román határon csatlakoznak a bolgár gazdák több napja tartó akciójához, és más határátkelőknél, illetve autópályák felhajtóinál is mozgó úttorlaszokat alakítanak ki. A bukaresti megmozduláson a gazdák mindenek előtt azt kifogásolták, hogy a Kelet-Európában ragadt, most vámmentesen behozott ukrán mezőgazdasági termékek azért olcsóbbak a hazai árunál, mert az ukrán termelőknek nem kell betartaniuk a szigorú uniós előírásokat.

Az Agerpres hírügynökség szerint a megmozdulást szervező Mezőgazdaságért és az Együttműködésért Szövetség (AAC) a közleményében azt hangsúlyozta, hogy a romániai gazdáknak stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükségük, arra, hogy európai társaikkal azonos feltételek mellett folytathassák tevékenységüket, és hogy az európai és hazai döntéshozók támogassák és védjék őket.

„Az ukrán árura vonatkozó vámok tavalyi teljes eltörlése a szomszédos országokba exportálta a háború hatásait a kereskedelem terén egy akaratlan dömpinghatás révén, mivel önköltség alatti értékesítésre ösztönözte az ukrán gazdákat, miközben az áruforgalom növelését erőltette. Ez nem segíti őket abban, hogy a növekvő inputköltségek mellett újraindítsák termelési ciklusukat, de súlyosan megzavarta a romániai piacot” – idézte az AAC közleményét az MTI.

A legtöbb nagyvároshoz hasonlóan Marosvásárhelyen is összegyűltek a gazdák, az RMGE Maros Szervezet bejegyzése szerint a 11 órai gyülekező után 12 órakor indultak el szervezetten a helyi Prefektúra elé. Posztjukban azt írják, noha nagypéntekről van szó, csatlakoznak a megmozduláshoz, mert muszáj felhívniuk a figyelmet arra, hogy „a szomszédos országból, megszorítások nélkül érkező termények tönkreteszik a romániai gazdákat”.

A romániai gazdák elégedetlenek azzal is, hogy Románia csak a 18 százalékát kapta meg az Európai Unió válságkezelési tartalékából származó forrásoknak, holott logisztikai platformként szolgált az ukrán mezőgazdasági termékek mintegy 60 százalékának tranzitjára. Az Európai Bizottság március 20-án közölte, hogy 56,3 millió euró pénzügyi segítséget nyújt a válságalapból a lengyelországi, romániai és bulgáriai gazdáknak az ukrán gabonaimport okozta károk enyhítésére. A román vezetők szerint az EB ki fogja egészíteni a kártérítést, miután a múlt héten beharangozott, Romániának szánt 10 millió eurós támogatást a román termelők a károk mértékéhez képest „nevetségesen kevésnek” nevezték. A Digi24 hírtelevízió szerint a tiltakozások hatására az EB áprilisban további 75 millió eurós kárpótlást fog kiosztani.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik