Nagyvilág

Izrael légicsapásokat hajtott végre Libanonban és a Gázai-övezetben

Yousef Masoud / AFP
Yousef Masoud / AFP

Az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre a palesztin Hamasz egységei ellen Dél-Libanonban és a Gázai-övezetben – írja a BBC. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy az akció válasz volt a Libanonból Észak-Izraelre kilőtt 34 rakétára, amelyeknek az elindításáért a Hamaszt tették felelőssé. Az izraeliek támadása után újabb tucatnyi rakétát lőttek ki Gázából.

A BBC szerint a feszültség azóta éleződött ki, hogy az izraeli rendőrség két éjszaka is razziázott Jeruzsálemben az iszlám harmadik legszentebb helyének számító al-Aksza mecsetnél. Már ekkor összetűztek a biztonsági erők és a palesztinok a mecsetben.

A Hamasz egyelőre nem vállalta a felelősséget a Libanonból kilőtt rakétákért, ám éppen Bejrútban tartózkodó vezetőjük, Ismail Haniyeh azt mondta, a palesztinok nem nézik majd ölbe tett kézzel az izraeli agressziót. Néhány órával az izraeli támadás lelőttek két izraeli kislányt, édesanyjuk is súlyosan megsérült.

Az izraeli védelmi erők azt írták a Twitteren, hogy a Hamaszhoz tartozó „terrorista-infrastruktúrát” támadtak.

Azt is tudatták, nem hagyják majd, hogy a Hamasz Libanonból folytassa tevékenységét, s hogy a libanoni államot tegyék felelőssé tevékenységéért. A Hamasz viszont keményen elítélte az akciót, amelet Libanon ellen érvényesített cionista agressziónak nevezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik