Nagyvilág

Kína fenyegetése ellenére találkozott a tajvani elnök és az amerikai házelnök

MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Az Egyesült Államok képviselőházi elnökével találkozott szerdán a tajvani elnök Kaliforniában, írja az MTI. A Kevin McCarthy republikánus házelnök vezette kétpárti amerikai törvényhozási delegáció és Caj Jing-ven tajvani vezető a kaliforniai Ronald Reagan Elnöki Könyvtár épületében tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról. Tajvan elnöke a tárgyalás előtt köszönetet mondott az Egyesült Államoknak barátságáért.

Amerikai képviselőházi elnök és tajvani elnök első alkalommal találkozott az Egyesült Államok területén, ahogy az is első alkalommal fordul elő, hogy egy éven belül ilyen magas szintű találkozó kétszer is megtörténik.

Tavaly augusztusban Nancy Pelosi, akkori demokrata képviselőházi elnök Tajvanra látogatott, amire válaszul akkor Kína nagyszabású katonai gyakorlatot hajtott végre a sziget közelében.

Kína határozott figyelmeztetést tett közzé Kevin McCarthy és Caj Jing-ven találkozóját megelőzően.

A Kínai Népköztársaság Los Angeles-i főkonzulja szerdán kiadott közleményében elítélte a tervezett találkozót, mint olyan eseményt, amely nem szolgálja a térség békéjét, stabilitását és biztonságát, valamint arra figyelmeztetett, hogy a politikai találkozó alááshatja a kínai-amerikai kapcsolatok politikai alapját. Szerdán hajnalban a kínai haditengerészet hajókat küldött Tajvan közelébe a hivatalos pekingi indoklás szerint „közös őrjáratra és felülvizsgálatra”.

Múlt héten a tajvani elnök amerikai látogatásának hírére kilenc kínai harci repülőgép lépte át a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát.

Közvetlenül a találkozót megelőzően a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője közölte, hogy Kína diplomáciai úton is eljuttatta aggályait az Egyesült Államokhoz. John Kirby egy sajtóbeszélgetésen megismételte, hogy az Egyesült Államok szerint Pekingnek semmi oka túlreagálni a találkozót és a tajvani elnök amerikai látogatását, amire a múltban többször is volt példa.

Caj Jing-ven több állomást érintő amerikai útja során a múlt héten New York államban találkozott a kongresszus felsőháza, a szenátus három tagjával, két republikánus és egy demokrata politikussal, valamint a képviselőház kisebbségét adó demokraták vezetőjével is.

Kína mindig is saját területének tekintette Tajvant annak ellenére, hogy a sziget régóta autonóm önigazgatással rendelkezik. A konfliktus történelmi, geopolitikai és kulturális gyökereiről bővebben az alábbiakban foglalkoztunk:

Kapcsolódó
Sürgeti az idő Kínát, hogy Tajvan bekebelezésével lezárja a „nemzeti szégyen évszázadát”
Október óta napi rendszerességgel sérti meg a Kínai Népköztársaság Tajvan légvédelmi zónáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik