Nagyvilág

Észak-Korea: az amerikaiak által vezetett háborús uszítók átlépték a tűréshatárt

ANTHONY WALLACE / AFP
ANTHONY WALLACE / AFP

Dél-Korea és az Egyesült Államok közös, a koreai partoknál rendezett hadgyakorlatait bírálta Észak-Korea. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön közölte, hogy a két ország puskaporos hordóvá változtatta a Koreai-félszigetet.

Az amerikaiak által vezetett háborús uszítók akciói átlépték a tűréshatárt

– fogalmazott a hírügynökség.

Mindeközben Szöulba érkezett Szung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja, aki a bejelentés szerint dél-koreai és japán tisztségviselőkkel egyeztet az észak-koreai fegyverfejlesztésekről és nukleáris kísérletekről.

A dél-koreai külügyminisztérium közleménye szerint Szung találkozott Pak Dzsin tárcavezetővel is. A megbeszélésen egyeztettek az észak-koreai törvénytelen pénzszerzések megakadályozásáról, melyekkel Phenjan a rakétakísérleteit igyekszik finanszírozni. Ennek keretében a diplomaták kitértek a külföldön gyakorlatilag rabszolgamunkát végző észak-koreaiak ügyére is.

Felszólították továbbá az Észak-Koreával jó viszonyt ápoló Kínát, gyakoroljon nyomást Phenjanra, hogy a kommunista állam visszatérjen a megrekedt nukleáris tárgyalásokhoz.

Ugyancsak csütörtökön, a megbeszélésektől függetlenül Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter leszögezte:

Észak-Korea immár bármikor képes újabb nukleáris kísérlet végrehajtására, ezért meg kell erősíteni Dél-Korea védelmi kapacitásait.

A tárcavezető a parlament védelmi bizottságában tett felszólalása során azt vetette Phenjan szemére, hogy a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat puszta ürügyként használja arra, hogy újabb fegyverkísérleteket hajtson végre.

A hét elején Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közös tengeri hadgyakorlatot tartott a Koreai-félsziget déli partjainál lévő Dzsedzsu szigeténél, a kétnapos manőveren a többi között részt vett a Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajó is.

Márciusban Észak-Korea több rakétatesztet is végrehajtott. Phenjan azt közölte, a felbocsátásokkal a Szabadságpajzs (Freedom Shield) elnevezésű, nemrég véget ért közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra akart reagálni.

A kommunista rezsim az ilyen manővereket a területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul „megsemmisítő” fellépést ígér.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik