Nagyvilág

440 embert mentett meg az NGO-hajó a viharos Földközi-tengeren

RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Több mint négyszáz menekültet mentettek ki egy bajba jutott hajóról Málta partjainál kedden – közölte az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet. Az AFP szerint a segélyszervezet mentőhajója, a Geo Barents vészjelzést fogadott, miközben a viharos tengeren menedéket keresett magának. Végül is kedden hajnali 4 órakor találták meg a menekülteket szállító hajót, több mint 10 órás navigálás után.

„Az időjárás sajnos nem tette lehetővé, hogy csapatunk közvetlenül végezze el a mentést, mert ez veszélybe sodorhatta volna az emberek és az Orvosok Határok Nélkül csapatának életét” – közölték. Kora délutánra azonban a Geo Barents már meg tudta oldani, hogy elindítsa a motorcsónakjait a hajó felé.

A több mint 11 órás művelet után a mentésnek vége, és összesen 440 embert, köztük 8 nőt és 30 gyermeket helyeztünk biztonságba a GeoBarents fedélzetén, a csapat gondoskodik róluk

írta a Twitteren a jótékonysági szervezet.

A Geo Barentst februárban szembekerült az olasz hatóságokkal, mert állítólag megszegte a Földközi-tengeren zajló életmentő missziókra vonatkozó új kormányzati szabályokat. A jótékonysági szervezet szerint azzal vádolták őket, hogy információt tartottak vissza a hajó helyzetére vonatkozóan, illetve nem osztották meg a hajó mozgását figyelő adatrögzítő adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik