Nagyvilág

Halálos marású kobra miatt hajtott végre kényszerleszállást egy dél-afrikai pilóta

Getty Images
Getty Images

Gyilkos utastársat fedezett fel több mint háromezer méteres magasságban egy dél-afrikai pilóta a széke alatt, ezért kényszerleszállást hajtott végre, írja a BBC.

Rudolph Erasmus mit sem sejtve szállt fel a repülővel, amikor félúton észrevette, hogy egy emberre rendkívül veszélyes kobra lapul alatta.

Őszintén szólva az agyam nem igazán érzékelte, hogy mi történik. Ez a félelem pillanata volt

– emlékezett vissza a történtekre a férfi.

Mint mondta, egy óvatlan pillanatban szokatlanul hideget érzett a hátán. Először azt hitte, hogy a vizes palackja az, majd azon kezdett el tűnődni, hogy biztos nem zárta rá vissza rendesen a kupakot és kifolyt belőle a víz.

Aztán balra fordítottam a fejem, lenéztem, és a földön ott hevert egy kobra

– mesélte a pilóta.

Rudolph Erasmus a rendkívüli eset miatt a kényszerleszállás mellett döntött, így nem jutottak el eredeti úti céljukra, Pretoriába. A Beechcraft Baron 58 jelzésű magángépen rajta kívül négy utas tartózkodott, és mint később kiderült, a kígyó.

A fokföldi kobra mérge halálos, marása 30 percen belül végezhet egy emberrel. Mielőtt értesítette az utasokat, hogy van egy kis probléma, alaposan átgondolta, hogy miként tálalja a fejleményeket nekik, nehogy pánikot keltsen.

Teljes döbbenet fogadta a bejelentését. A fedélzeten olyan csend lett úrrá, hogy még a légy zümmögését is hallani lehetett volna.

A cikkben megjegyzik, hogy bár a pilótákat meglehetősen sok rendkívüli eseményre felkészítik, a kobra megjelenése nincs ezek között.

Az esetnek egyébként volt némi előzménye, ugyanis két szemtanú a felszállást megelőző órákban jelezte, hogy a gép alatt talált magának menedéket egy kígyó. A pilóta indulás előtt próbálta megkeresni, de nem találta. Azt hitték, távozott onnan, de tévedtek.

Végül szerencsére senkinek sem esett baja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik