Nagyvilág

Levadászta az USA az Iszlám Állam egyik vezetőjét Szíriában

Delil SOULEIMAN / AFP
Delil SOULEIMAN / AFP

Az Egyesült Államok hétfőn katonai műveletben végzett az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjével Szíriában – közölte kedden az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága. A közlemény szerint Halid Ajidd Ahmed Al Dzsabúri az Iszlám Állam európai támadásainak tervezéséért felelt, és ő alakította ki a csoport vezetői struktúráját.

Az Iszlám Állam hatalma csúcsán, 2014-ben Irak és Szíria nagy területeit ellenőrizte, mielőtt mindkét országban visszaverték volna őket. A szélsőséges iszlamista csoportnak becslések szerint ma is öt-hétezer tagja és támogatója van Szíriában és Irakban. Ennek a becsült számnak nagyjából a felét teszik ki a harcosok – derül ki az ENSZ februári jelentésében.

Az amerikai katonai csapásban civilek nem haltak meg és nem sebesültek meg – közölte az USA központi katonai parancsnoksága.

Noha a csoport leépült, továbbra is képes a térségen belül műveleteket végrehajtani, és a Közel-Keleten túl is le akar csapni

– figyelmeztettek a közleményben. Hozzátették azonban, hogy al-Dzsabúri halála átmenetileg megzavarja a csoport támadási képességeit.

Az ENSZ-jelentés szerint az Iszlám Állam és társszervezeteinek fenyegetése 2022 második felében növekedett a nemzetközi békére és a regionális biztonságra nézve is.

Tavaly év végén az Iszlám Állam bejelentette, hogy új vezetőt talált az eddig ismeretlen Abu Al Husszein al-Kurajszi személyében, miután az előző vezetőt megölték Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik