Nagyvilág europoli

Szlovénia támogatja Észak-Macedónia EU-tagságát

Jure Makovec / AFP
Jure Makovec / AFP

Szlovénia határozottan támogatja Észak-Macedóniát az európai uniós tagság felé vezető úton, a csatlakozási tárgyalásokat nem szabad felfüggeszteni – mondta Robert Golob szlovén kormányfő hétfőn Brdo pri Kranjuban Dimitar Kovacevski észak-macedóniai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Észak-Macedónia EU felé vezető útja a nyugat-balkáni stabilitás fontos garanciája

– mondta a szlovén miniszterelnök.

Hozzátette: a ljubljanai kormány továbbra is támogatni fogja Észak-Macedónia EU-csatlakozási törekvéseit, de Brüsszelnek is a jelenlegi körülményekhez kell igazítania a folyamatot, amelyet a lehető leghamarabb le kell zárni.

Ez történelmi pillanat Észak-Macedónia számára

– vélekedett.

Kovacevski kiemelte: „Szlovénia támogatása nemcsak politikai és deklaratív, hanem kézzel fogható és gyakorlati jellegű volt”, utalva ezzel Ljubljana jogszabályi és alkotmányos kiigazításokban nyújtott segítségre az uniós követelményekhez való igazodás során.

Mindkét miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az országok közötti rendszeres és szoros politikai párbeszédet folytatni kell, valamint a kétoldalú együttműködést – különösen az üzleti élet terén – meg kell erősíteni.

Ezzel összefüggésben közös nyilatkozatot írtak alá, amely Kovacevski szerint egyértelműen tükrözi a két ország közötti őszinte barátságot és partnerséget, ami a jövőbeni együttműködés útjelzője.

Rámutattak: Szlovénia eddig közel 40 millió eurónyi támogatást nyújtott Észak-Macedóniának, és az öt legnagyobb befektető ország között foglal helyet.

Észak-Macedónia megmutatta, hogy képes hozzájárulni a régióhoz

– mondta a macedón miniszterelnök. Az ukrajnai háború fényében hangsúlyozta, hogy Európában fenn kell tartani a békét és a biztonságot, valamint kijelentette, hogy országa egyértelműen az EU közös politikájának oldalán áll.

Észak-Macedónia 2004 márciusában nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, és 2005 decemberében kapta meg az uniós tagjelölt státust. Az Európai Tanács 2020-ban jóváhagyta a csatlakozási tárgyalások megkezdését, az első kormányközi konferenciát azonban csak két évvel később tartották meg.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik