Nagyvilág

Brutálisan nőttek a bírságok a közrendről szóló törvény módosítása után Horvátországban

Stipe Majic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Stipe Majic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Tiltott jelképek használatáért, álhírek terjesztéséért vagy a rendőrök sértegetéséért több mint hússzorosára növekedhetnek a bírságok a közrendről szóló törvény módosításával Horvátországban a belügyminisztérium közvitára bocsátott új módosító javaslata szerint – írta hétfőn a Jutarnji List című napilap.

Tiltott önkényuralmi jelképek és fasiszta üdvözlések vétsége miatt Horvátországban eddig 20-tól 170 euróig terjedő pénzbírságot lehetett kiszabni, ezt most 700-tól 4000 euróig terjedhet.

Ugyanekkora büntetés járhat az állampolgárok nyugalmát megzavaró hamis hírek terjesztéséért is, továbbá engedély nélküli lőfegyverhasználatáért vagy hivatalos személy megsértéséért.

Azok a szülők, akiknek kiskorú gyermeke közrend és köznyugalom elleni vétséget követ el, és bebizonyosodik, hogy ez helytelen nevelés vagy elhanyagolás következménye, szintén 700-tól 4000 euróig terjedő pénzbírságra számíthatnak majd.

Enyhébb, 200-tól 1000 euróig terjedő pénzbírsággal lesz sújtható az, aki nyilvános helyen lekicsinylő bírálatot, degradáló megjegyzést tesz másokra, ittas személynek vagy 16 éven aluli kiskorúnak alkoholos italt ad, továbbá aki alkoholt vagy kábítószert fogyaszt a munkahelyén.

Ezer euró büntetést fizethetnek azok is, akik előzetes jóváhagyás nélkül kitűzik más országok zászlaját. A közrendről szóló törvény módosítása csak a hatályos bírságok összegére vonatkozik, a szabálysértések és kihágások tartalmára nem.

Így továbbra is büntetendő lesz a prostitúció. Horvátország az utolsó olyan európai uniós tagállam, amely kizárólag a szexuális szolgáltatások felkínálóját, vagyis a prostituáltakat bünteti, az ügyfeleket nem. A belügyminisztérium azonban nem javasolja a büntetés mértékének növelését, az marad 20 és 100 euró között. Kétezer euróra lesz büntethető ugyanakkor az a személy, aki lakást vagy helyiséget biztosít a prostitúcióhoz.

Horvátország továbbra is a volt Jugoszláviától átvett, tartalmilag 1977 óta változatlan törvényt alkalmazza, amely tavaly őszig még német márkában határozta meg a bírságok összegét.

A törvényalkotó tisztában van azzal, hogy a jogszabály elévült, és összhangba kell hozni a kor követelményeivel, valamint az időközben meghozott új törvényekkel, ezért teljesen új törvény kidolgozására tárcaközi munkacsoportot hoztak létre – írta a lap.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik