Nagyvilág

Közös tengeri hadgyakorlatot kezdett Dél-Korea, Amerika és Japán

Takayuki Nakagawa / Yomiuri / AFP
Takayuki Nakagawa / Yomiuri / AFP

Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közös tengeri hadgyakorlatot kezdett a Koreai-félsziget déli partjainál lévő Dzsedzsu szigeténél hétfőn, a kétnapos manőveren a többi között részt vesz a Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajó is, írja az MTI.

A műveletet a dél-koreai védelmi minisztérium sajtóközleménye szerint válaszul rendezik arra, hogy Észak-Korea új, vízfelszín alatti „nukleáris támadórendszert” tesztelt. A hadgyakorlat során az Észak-Korea felől vízi úton érkező esetleges fenyegetésekre adandó válaszokat gyakorolják, valamint keresési és mentési műveleteket is szimulálnak.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok legutóbb szeptemberben tartott közös tengeri hadgyakorlatot.

Phenjan március végén jelentette be az új, vízfelszín alatti „nukleáris támadórendszer” tesztelését, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség azt állította, hogy az atomfegyver hordozására képes tengeralattjáró drónt ellenséges haditengerészeti csapásmérő egységek és nagyobb kikötők elleni meglepetésszerű támadásokra tervezték.

Márciusban emellett Észak-Korea több rakétatesztet is végrehajtott. Phenjan azt közölte, a felbocsátásokkal a Szabadságpajzs (Freedom Shield) elnevezésű, nemrég véget ért közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra akart reagálni.

A kommunista rezsim az ilyen manővereket a területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul „megsemmisítő” fellépést ígér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik