A következő élő közvetítés része Súlyos problémát okoz az alkohol az orosz hadseregben

Zelenszkij: Abszurd, hogy Oroszország vezeti az ENSZ Biztonsági Tanácsát

Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Szombaton egy hónapra Oroszország vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnökletét, ami heves tiltakozást váltott ki az ukrán vezetésben. A tanács tizenöt tagja rotációs rendszerben, havi váltásban látja el a feladatot. Oroszország ezt megelőzően legutóbb 2022 februárjában került sorra, éppen amikor „különleges katonai művelet” fantázianévvel inváziót indított Ukrajna ellen. Az ENSZ Biztonsági Tanács elsősorban a béke fenntartásáért és a nemzetközi agresszió elleni küzdelemért felelős testület.

„Szomorú és nyilvánvalóan abszurd, destruktív hírekkel szolgálhatunk” – vezette fel a soros elnökséggel összefüggő bírálatát Volodimir Zelenszkij a napi videóüzenetében. Az ukrán elnök a szemléletesség kedvéért hozzáfűzte, hogy orosz lövedékek épp pénteken okozták egy öt hónapos kisfiú halálát.

És ugyanekkor Oroszország elnököl az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Nehéz elképzelni bármit, ami jobban bizonyítja az ilyen intézmények teljes csődjét

– fogalmazott.

A soros elnökségben a tizenöt tagország betűrend szerint váltja egymást a Biztonsági Tanács élén. Bár a szerepkör nagyrészt bürokratikus jellegű, a Kreml mellett több orosz illetékes kijelentette, hogy Oroszország „minden jogával élni fog” ebben a szerepkörben. Az Egyesült Államok csütörtökön arra szólította Oroszországot, „viselkedjék szakszerűen”, amikor átveszi az elnökségi szerepkört, minthogy eszköz nem létezik arra, hogy Moszkvát megakadályozzák a poszt betöltésében.

Márciusban a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) – az ENSZ-hez nem kapcsolódó nemzetközi igazságszolgáltatási szerv – elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin elnök és a gyermekek jogaiért felelős megbízottja ellen. Őket azzal a háborús bűncselekménnyel vádolják, hogy állítólag több száz gyermeket telepítettek át Oroszországba illegálisan Ukrajnából.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter „a nemzetközi közösség arculcsapásának” nevezte, hogy Oroszország lehet a Biztonsági Tanács elnöke. Zelenszkij szerint emiatt itt az ideje a globális intézmények, köztük a Biztonsági Tanács általános felülvizsgálatának.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik