Nagyvilág

Enyhül a török-görög feszültség, miniszteri találkozókra is sor kerül

Diego Cupolo / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Diego Cupolo / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A bevándorlási és a védelmi miniszter is Törökországba látogat.

Törökországba utazik jövő héten Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási miniszter, valamint Nikosz Panajótopulosz, a görög védelmi tárca vezetője, aki vasárnap azt mondta, enyhülés jött el a két ország kapcsolatában – írja az MTI.

Érezhető a feszültség csökkenése

– fogalmazott Panajótopulosz a Mega görög televíziós csatornának adott interjúban, kiemelve, hogy februárban és márciusban egyetlen török harci repülőgépet sem észleltek az Égei-tenger Görögországhoz tartozó szigetei fölött. Mitarákisz azt mondta, Süleyman Soylu török belügyminiszter társaságában felkeresi a földrengés sújtotta Hatay tartományt, Panajótopulosz pedig korábban arról tájékoztatott, hogy a tervek szerint ugyanazon a napon Hulusi Akar török védelmi miniszterrel egyeztet majd. Ugyancsak vasárnap a Katimerini című görög napilap azt írta, „Ankara teljesen más hangot üt meg”  Görögországgal kapcsolatban.

Elemzők szerint a február 6-i, Törökország és Szíria egy részén pusztító, több mint 50 ezer halálos áldozattal járó földrengés, illetve az ennek nyomán érkező nemzetközi segítséget követően a két NATO-tagállam a köztük lévő feszültség csökkentésére törekszik. Athén és Ankara viszonyára évtizedek óta árnyékot vet a migráció, tengeri határaik, a kölcsönös légtérsértések, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázkincs kiaknázásának lehetősége. Tavaly 234 alkalommal repültek át török katonai gépek görög terület fölött. A görög védelmi tárca a görög szuverenitásba ütközőnek tekinti a légtérsértéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik