Nagyvilág

Nem csitul a tüntetések indulata Izraelben

Saeed Qaq / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Saeed Qaq / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Szombaton sem csitultak a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök igazságügyi reformja elleni tiltakozások Izraelben – olvasható a Reuters híradásában. Mindez annak ellenére van így, hogy hétfőn a miniszterelnök felfüggesztette reformterveit, többek között a tízezres utcai tüntetések nyomásának hatására, és hogy lehetővé tegye a jobboldali koalíciója és az ellenzéki pártok közötti kompromisszumról szóló tárgyalásokat.

Nem hiszünk el semmit, ami Bibi (Netanjahu) szájából elhangzik. Úgy gondoljuk, hogy ez csak egy politikai mutatvány a tiltakozás leállítása érdekében

– idézte az izraeli elnöki rezidencia előtt tartott tüntetésen megszólaló tiltakozót a hírügynökség.

A vita főleg azon zajlik, hogy a reform megvalósulása esetén a kormány a korábbinál lényegesen nagyobb hatalmat kapna a bírák kinevezésében, például a Legfelsőbb Bíróság esetében is.

A tervezett reform bírálói a kormány törekvését a bíróság függetlenségét fenyegető tervként és államcsíny-kísérletként értékelik. A pártolók szerint a kormány egy kevésbé elitista és beavatkozó bírói testületre törekszik.

Netanjahu, aki ellen korrupciós vádak miatt folyik eljárás, azt mondja, hogy reformokra van szükség a hatalmi ágak egyensúlyának megteremtése érdekében. Pártja, a Likud és szélsőjobboldali politikai szövetségesei ellentüntetésekre szólították fel támogatóikat.

Az izraeli média becslései szerint szombaton országszerte több mint százötvenezren vettek részt a kormányellenes tüntetéseken, a legtöbben Tel-Aviv központjában.

Az izraeli belpolitikai krízis kibontakozásáról szóló elemzésünket itt lehet olvasni:

Kapcsolódó
Halálhírét keltették, de egyelőre megvédte magát az izraeli demokrácia
Benjamin Netanjahu a tömeges tiltakozás hatására elnapolta az Izrael politikai viszonyait újraíró igazságügyi reform tárgyalását, de nem adta fel, hogy korlátozza a bírói hatalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik