Nagyvilág

Elszabadult az erőszak, szükségállapot Ecuadorban a drogbandák miatt

RODRIGO BUENDIA / AFP
RODRIGO BUENDIA / AFP

Szükségállapotot hirdetett ki Guillermo Lasso ecuadori elnök a latin-amerikai ország három régiójában a kábítószerkereskedő bűnszervezetek gerjesztette erőszakhullám miatt.

A vasárnaptól hatályos rendkívüli jogrend Guayaquil kikötővárosára, Durán és Samborondón elővárosra, illetve két tengerparti tartományra, Santa Elenára, valamint Los Ríosra terjed ki. Az intézkedések egyebek között éjszakai kijárási tilalmat foglalnak magukban – írta az MTI.

Az elnök nem közölte, hogy a szükségállapotot meddig tervezik fenntartani. „Közös ellenségünk van: a bűnözés, a kábítószerkereskedelem és a szervezett bűnözés” – hangsúlyozta Lasso rádióban és televízióban is közvetített lakossági felhívásában. Az ország konzervatív elnöke tavaly már három alkalommal rendelt el szükségállapotot Guayaquilban, a Kolumbiával határos, tengerparti – kábítószerbűnözés sújtotta – Esmeraldas tartományban már március elején rendkívüli jogrendet vezettek be 60 napra.

Ecuador a világ két legnagyobb kokaintermelő országával, Kolumbiával és Peruval határos. A dél-amerikai állam időközben az Európába és az Egyesült Államokba irányuló kábítószercsempészet egyik csomópontjává vált. A legtöbb csempészügyletet Guayaquil kikötőjén keresztül bonyolítják.

Különböző bandák rivalizálnak egymással a kábítószerkereskedelem ellenőrzése végett. Mindemellett mexikói drogkartellek Ecuadorban mossák tisztára illegális ügyleteikből szerzett pénzüket. A bűnszervezetek tevékenységével az erőszak is elszabadult, a hatóságok adatai szerint a gyilkosságok száma a 2021 után 2022-re a százezer főre jutó 14 esetről 25-re emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik