A következő élő közvetítés része A Kremlnek nem tetszik Orbán Viktor rádióinterjús felvetése

A bucsai mészárlás feltárásának évfordulója van

Anatolii Siryk / Ukrinform / Future Publishing / Getty Images
Anatolii Siryk / Ukrinform / Future Publishing / Getty Images

Egy évvel ezelőtt kezdtek előkerülni azoknak a civileknek a holttestei a Kijevhez közeli Bucsában, akik a megszálló oroszok tömeggyilkosságainak áldozataivá váltak. Bucsa tavaly március óta az ukrajnai háború és az orosz megszállás szimbólumává is vált egyben. Az ukrán hatóságok adatai alapján 1137 civil halt meg tavaly az orosz erők alól felszabadított kijevi térségben, közülük csak Bucsában 461-en.

Mint ismert, azt követően, hogy Oroszország megindította az ukrajnai invázióját, több csapatával azonnal Kijev felé indult, ekkor tarolta le a főváros agglomerációját, köztük Bucsát is. Az oroszok ugyanakkor egy hónapnyi sikertelen ostrom után letettek Kijev bevételéről, ezt követően az ukrán erők felszabadították a vidéket, ami azóta is ukrán kézen van. A Reuters tudósítása szerint Bucsa ma tele van élettel, a polgármester szerint leginkább egy nyüzsgő hangybolyra hasonlít, amit gőzerővel építenek újra a helyiek, hogy semmi ne emlékeztesse őket arra, amit az oroszok tettek – még ha az elméjükből kitörölni nem is fogják tudni soha a történteket.

Volodomir Zelenszkij, Ukrajna elnöke az évforduló kapcsán azt mondta a Guardian szerint, hogy a sok fájdalom mellett Bucsa annak is a jelképe, hogy Ukrajna igenis képes megnyerni ezt a háborút.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik