Nagyvilág

Jóval kedvezőbbnek látjuk az ország helyzetét, mint egy hónapja

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
Ugyanakkor a magyarok jelentős többsége szerint még mindig rossz irányba mennek a  dolgok.

Az előző hónaphoz képest márciusban 7 százalékponttal nőtt azok aránya, akik jónak látják Magyarország helyzetét – derül ki az Ipsos nemzetközi kutatásából, amelyben azt kérdezték, hogy mi aggasztja az embereket. A vizsgált 29 országból hazánkban nőtt a legnagyobb arányban az optimisták tábora, 12-ről 19 százalékra, de még ez is messze elmarad a 2019 márciusában mért 40 százalékos csúcstól.

A felmérésben részt vevő országok átlagát tekintve a megkérdezettek 38 százaléka látja úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok a hazájában, az egyes országokban azonban igen nagy eltérések tapasztalhatók. Szingapúrban például 83 százalék érezte így, Németországban viszont csak 4 százalék.

A magyarok 16 százaléka mondta azt, hogy jól mennek a dolgok, míg 84 százalék jóval pesszimistábban látta a helyzetet.

A különböző témákat elemezve is igen eltérő eredményeket kapunk. Az Ipsos által vizsgált területek közül az inflációt, a szegénységet, illetve a korrupciót választottuk ki, és tettük ábrára. Az összes megkérdezett 42 százalékát aggasztotta az infláció, Magyarország esetében azonban ez 49 százalék volt. Ez 9 százalékponttal kevesebb, mint az előző hónapban, ami rekordmagas eredménynek számított. Ez alapján úgy tűnik, hogy a kormányzat nyugtató kommunikációja, miszerint év végére egy számjegyű lehet a pénzromlás, hatással van a lakosság érzelmeire.

Ezzel együtt azonban sokakat aggaszt a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség: míg átlagosan 31 százalékot mért az Ipsos, Thaiföldön és Magyarországon 43, illetve 42 százalékot, amely a többi országhoz képest a legmagasabb arány. Ezzel szemben Szingapúrban és az Egyesült Államokban csak 18 százalék találta ezt égető problémának.

A pénzügyi, illetve politikai korrupció az összes megkérdezettből minden negyedik embert aggasztott, Magyarországon azonban már az emberek felét, és ezzel ötödik lettünk az országok közötti rangsorban, Dél-Afrika, Indonézia, Peru és Malajzia mögött. Más európai országok jóval előbbre végeztek, Franciaországban és Svédországban például csak 7 százalék vélekedett így.

A száguldó infláció időszakában érdemes megnézni azt is, hogy az egyes országokban hogyan vélekednek a gazdaság állapotáról. Összességében a megkérdezettek 33 százaléka mondta csak azt, hogy jó a helyzet, 67 százalék már sokkal sötétebbnek látta. A leginkább a szingapúriak elégedettek, 77 százalékos „jó” válasszal, míg Japánban csak 9 százalék vélekedett ugyanígy. A magyarok kicsit elégedettebbek, nálunk 19 százalék állította azt, hogy jó helyzetben van a gazdaság, ez a vizsgált európai országok között a legjobb eredmény.

Módszertan

A Global Advisor felmérést 2023. február 17-e és 2023. március 3-a között végezték az Ipsos Online Panel rendszerén keresztül 20 570 fő megkérdezésével. Kanadában, Izraelben, Malajziában, Dél-Afrikában és Törökországban és az Egyesült Államokban 18-74 évesek, Indonéziában és Thaiföldön, 20-74 évesek, Szingapúrban 21-74 évesek, az összes többi országban pedig 16-74 évesek vettek részt.

 

A minta körülbelül 1000 főből állt Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Izrael, Japán, Mexikó, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Államok esetében, míg a többi országban egyenként 500 főt kérdeztek meg. Az eredmények Argentína, Ausztrália, Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Magyarország, Olaszország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország és az USA esetében reprezentatívnak tekinthetők a 75 év alatti lakosságot körében, a többi országban inkább a városi, magasabb végzettségű réteg véleményét tükrözik. A hibahatár 1000 fős lekérdezésnél 3,5 százalékpont, 500 fősnél 5 százalékpont volt.

Kapcsolódó
Egy év alatt 68-ról 84 százalékra ugrott azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok
Az Ipsos reprezentatív kutatása szerint 2022 végére nagyon elkezdtünk aggódni az infláció miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik