Nagyvilág

Pokolgépes fenyegetések miatt Bulgáriában több tucat iskolát evakuáltak

Diego Ravier / Hans Lucas / AFP
Diego Ravier / Hans Lucas / AFP

Pokolgépes fenyegetések miatt Bulgáriában több tucat iskolát, valamint a szófiai Gazdaságtudományi Egyetem épületét is evakuálni kellett kedden, mindössze néhány nappal az április 2-re kitűzött parlamenti választások előtt – írja az MTI.

A bolgár főügyészség „a köztársaság elleni bűncselekmények” címén indított eljárást a hamis bombariadók ügyében.

A rendőrség egyelőre nem talált robbanószerkezeteket Plevna, Szliven, Várna, Burgasz és Szófia városok iskoláiban, amelyekhez hétfő óta érkeztek be e-mailen és telefonon ilyen jellegű fenyegetések.

Ivan Demerdzsiev ügyvivő belügyminiszter szerint a hatóságok abból indulnak ki, hogy „hibrid támadásokról” van szó, amelyek valamilyen formában kapcsolatban állnak Oroszországgal. Mint mondta, az európai és amerikai partnerszervezetek segítségét kérték az e-mailek feladóinak kinyomozására. Hozzátette, hogy a feladó e-mail címeket és telefonszámokat az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában regisztrálták.

Petar Todorov belügyi államtitkár elmondta, hogy összesen 102 pokolgépes fenyegetésről szereztek tudomást.

Bulgáriában április 2-án parlamenti választásokat tartanak, a szavazóhelyiségek többsége iskolákban működik. Demerdzsiev ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a voksolás folyamatát csak akkor szakítják meg, ha valós veszély jelentkezne. Úgy vélekedett, hogy az eddigi pokolgépes fenyegetések esetében azonban nincs valós veszély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik