Nagyvilág

Tűz ütött ki egy mexikói menekültközpontban, legalább 39-en meghaltak

Patrick T. Fallon / AFP
Patrick T. Fallon / AFP

Tűz ütött ki a mexikói Ciudad Juárez egyik menekültközpontjában keddre virradóan, a mentésben részt vevők tájékoztatása szerint a katasztrófában legkevesebb 39-en meghaltak.

Hivatalos közlést a hatóságok egyelőre nem adtak ki, de azt bejelentették, hogy a tragédiáról a tervek szerint Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök fog sajtótájékoztatót tartani.

Az első beszámolók eltérő adatokat tartalmaznak a halálos áldozatokról. Helyi önkormányzati források legkevesebb 10 halottról számoltak be, a chihuahuai főügyészség helyszínre érkezett képviselője 27 halálos áldozatról tett említést, a városi katasztrófavédelem közlése szerint pedig 39-en vesztették életüket a tűzesetben.

Sokan szenvedtek könnyebb sérüléseket is, 6 embert pedig súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba.

Az áldozatok jelentős része a beszámolók szerint venezuelai migráns, akiket közrend megzavarása, pénzkéregetés és más cselekmények miatt vettek őrizetbe a mexikói bevándorlásügyi hatóságok.

Chihuahua állam egyik illetékesétől a sajtó úgy tudja, hogy a lángok este 10 óra után csaptak fel a cellákban, miután többen „tüntető jelleggel felgyújtották a matracokat”.

Az ügyészség nyomozást rendelt el az ügy kivizsgálására.

A Mexikó és Egyesült Államok közös határvonalán fekvő Ciudad Juárez a migránskaravánok egyik fő célpontja, mivel a határ túloldalán fekvő, texasi El Pasóba a Stanton-Lerdo hídon át vezet az út. Csak tavaly mintegy 2,76 millió menekültet tartóztattak fel a mexikói hatóságok.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint 2022-ben 8 százalékkal nőtt a Mexikóba irányuló migráció.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik