Nagyvilág

Öngyilkos merénylet: minimum hat halott Kabulban

Wakil KOHSAR / AFP
Wakil KOHSAR / AFP

Legalább hat civil meghalt egy félresikerült öngyilkos merénylet miatt Afganisztán fővárosában hétfőn délután a külügyminisztériumhoz vezető biztonsági ellenőrzőpont közelében – közölte a kabuli rendőrség. Halid Zadran rendőrségi szóvivő szerint a merénylőt azonosították és megölték, még mielőtt „elérte volna a célpontját”, de robbanószerkezete így is felrobbant. A szóvivő a merénylet célpontját nem nevezte meg. Elmondása alapján a civil áldozatokon túl többen megsebesültek, köztük a tálib biztonsági erők három tagja – derült ki a Reuters tudósításából.

A robbanás a belvárosnak abban a forgalmas részében történt, amely erősen őrzött, minthogy több kormányzati épület, köztük a külügyminisztérium is található.

A közelben található egy sürgősségi kórház, amelyet egy olasz jótékonysági szervezet működtet. Ide tizenkét sebesültet és két holttestet szállítottak be – közölte a szervezet országos igazgatója. A TOLO News független hírszolgáltató szerint a robbanás sebesültjei között van egy gyermek is.

Kabult és más városi területeket az elmúlt hónapokban számos támadás ért Afganisztánban, ezek közül többet az Iszlám Állam milicistái vállaltak magukra. A tálib kormányzat közölte, hogy az ország biztonságossá tételére törekszik, és hogy az elmúlt hetekben több rajtaütést hajtott végre az Iszlám Állam feltételezett tagjan.

A hétfői incidensre kora délután körül került sor, amikor a városrész különösen zsúfolt volt, mivel a kormányhivatalok dolgozói a ramadán böjt ideje alatt korábban távozhatnak a munkahelyeikről. A támadásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik