A következő élő közvetítés része Nukleáris szupertorpedói lehetnek Oroszországnak már jövőre a Csendes-óceánon

Jövőre már nukleáris szupertorpedói lehetnek Oroszországnak a Csendes-óceánon

Contributor / Contributor / Getty Images
Contributor / Contributor / Getty Images

Oroszország úgy tervezi, hogy 2024 elejére a Csendes-óceánon már rendelkezésre álljon az infrastruktúra a Poszeidón nukleáris „szupertorpedókat” hordozó tengeralattjárók támaszpontjához – jelentette hétfőn az orosz állami TASZSZ hírügynökség.

Moszkva már idén januárban közölte, legyártotta a Poszeidón torpedók első sorozatát. Ez négy évvel az után történt, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette, Oroszország új típusú, saját energiaellátású stratégiai nukleáris fegyvert szerez.

A Poszeidónról egyelőre kevés a nyilvánosságban megerősített információ. Annyit azonban lehet tudni, hogy olyan torpedó-drón hibridről van szó, amely atom-tengeralattjáróról indítható.

A torpedókat a Belgorod és a Habarovszk atom-tengeralattjárókon való bevetésre fejlesztik ki – jelentette a TASZSZ.

A két speciális tengeralattjáró kamcsatkai bázisa part menti infrastrukturájának kiépítését a tervek szerint a jövő év elején fejezik be

– idéztek egy névtelen honvédelmi forrást.

A csendes-óceáni orosz flotta ballisztikus atomrakétás tengeralattjáró-bázisa az orosz Távol-Keleten, a Kamcsatka-félsziget délkeleti partvidékén található.

A forrás állítólag azt is elmondta a TASZSZ-nak, hogy a csendes-óceáni flotta tengeralattjáró-erőinek részeként új hadosztályt alakítanak ki, amely a Belgorod és Habarovszk mellett más tengeralattjárókat is magában foglal majd. Az új különleges rendeltetésű tengeralattjárók „a stratégiai elrettentés” feladatainak megoldásában vesznek majd részt – állította a forrás.

(Reuters / TASZSZ / Sky News)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik