Nagyvilág

Honduras megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal

GREG BAKER / POOL / AFP
GREG BAKER / POOL / AFP

Honduras megszakította diplomáciai kapcsolatait Tajvannal – jelentette be szombaton a latin-amerikai ország, mondván, hogy „csak egyetlen Kínát ismer el”.

Honduras a kilencedik diplomáciai szövetséges, amelyet Tajpej elvesztett Pekinggel szemben azóta, hogy a függetlenségpárti Caj Jing-ven elnök 2016 májusában először lépett hivatalba. A lépéssel Tajvant már csak tizenhárom szuverén állam ismeri el.

Tajvan Kína területének elidegeníthetetlen része, és a hondurasi kormány a mai nappal tájékoztatta Tajvant a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról, és ígéretet tett arra, hogy semmilyen hivatalos kapcsolatot vagy kapcsolatot nem tart Tajvannal

– fogalmazott a külügyinisztérium közleménye.

Kína közölte, hogy külügyminisztere hondurasi kollégájával Pekingben írta alá a diplomáciai elismerésről szóló megállapodást, amely megszünteti az 1940-es évek óta tartó kapcsolatokat Tajvannal.

Tajvan külügyminisztere, Joseph Wu azzal vádolta Xiomara Castro hondurasi elnököt, hogy félrevezették a pénzügyi támogatásra vonatkozó kínai ígéretek. Honduras lépését Kínával folytatott tárgyalások előzték meg egy vízerőmű gát építéséről az országban.

Kína és Tajvan az 1949-es polgárháború közepette történt kettéválása óta diplomáciai elismerésért vívott harcban áll, és Peking milliárdokat költött az „Egy Kína” elvének elismerésére.

Kína elszigetelésre irányuló kampánya ellenére Tajvan több mint száz másik országgal, köztük az Egyesült Államokkal ápol szilárd informális kapcsolatokat. Az USA nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, de fenntartja, hogy Tajpej fontos partner az Indo-csendes-óceáni térségben, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik