Nagyvilág

Az amerikaiak Irán-párti milíciák ellen hajtottak végre légicsapást Szíriában

Delil Souleiman / AFP
Delil Souleiman / AFP

Több precíziós csapást hajtott végre az Egyesült Államok hadserege Szíriában csütörtök éjjel Irán-barát milíciák ellen, megtorlásul egy haszakai dróntámadásra, melyben egy amerikai meghalt – jelentette be a Pentagon. Egy emigráns szíriai szervezet szerint az amerikai támadásnak 11 halottja van.

Az MTI híre szerint a dróntámadást csütörtök délután követték el a nemzetközi koalíció északkelet-szíriai támaszpontja ellen, az akcióban egy amerikai vállalkozó meghalt, legalább öt katona megsebesült.

A hat sebesült közül négyet a szomszédos Irakba szállítottak, két társukat helyben ellátták.

A dróntámadást a Pentagon a megtorlással együtt jelentette be.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közlése szerint Joe Biden elnök rendelte el a légicsapásokat, melyek az Iráni Forradalmi Gárdával kapcsolatban álló milíciák szíriai bázisait célozták.

Senki sem támadhat büntetlenül csapatainkra

– jelentette ki Austin.

Erik Kurilla, az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság (Centcom) vezetője azt mondta, 2021 óta az Irán-barát fegyveres csoportok 78 alkalommal intéztek támadást amerikai erők ellen, egyúttal figyelmeztetett arra, hogy a térségben immár Irán rendelkezik a legfejlettebb drónokkal.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat szerint a megtorlásnak 11 halottja van. A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő szervezet szerint az amerikai erők légicsapást hajtottak végre a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány egyik fegyverraktára ellen, az akcióban hat Irán-barát fegyveres halt meg, öt másik milicista pedig a tartomány keleti részén található el-Majádín sivatagos részén és Bukamal városa mellett vesztette életét.

Az áldozatok közül kettő szíriai volt – tette hozzá az OSDH.

Néhány héttel korábban Szíria északkeleti részébe látogatott Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is, aki leszögezte:

a mintegy 900 amerikai katona szíriai jelenléte egyúttal az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát is szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik