A következő élő közvetítés része Négy szlovák MiG már Ukrajnában van

Medvegyev: Oroszország elleni hadüzenettel érne fel Putyin őrizetbe vétele

Oroszország elleni hadüzenettel érne fel Vlagyimir Putyin elnök letartóztatására tett bármilyen kísérlet – közölte csütörtökön Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök.

Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

Mint ismert, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) még a múlt pénteken adott ki nemzetközi elfogatóparancsot az orosz elnök ellen. A hágai bíróság az elfogatóparancsot azzal indokolta, hogy Vlagyimir Putyin a felelős több ezer ukrán gyermek Oroszországba való jogellenes internálásáért, ami háborús bűncselekménynek minősülhet.

Az ICC szerdán már aggodalmát fejezte ki az Oroszországból érkező „fenyegetések” miatt, amelyek az elfogatóparancs kiadását követték.

Medvegyev hétfőn például azt mondta:

Könnyen elképzelhető, hogy egy hiperszonikus rakétát lőnek ki az Északi-tengerről egy orosz hajóról a hágai bíróságra.

Az ICC tagállamait tömörítő közgyűlés elnöksége sajnálatát fejezte ki, amiért a nemzetközi jog által tiltott cselekmények gyanúsítottjának felelősségre vonását akadályozzák. A közgyűlés egyúttal megerősítette az ICC iránti rendíthetetlen támogatását.

A pénteken kiadott elfogatóparancs arra kötelezi a nemzetközi bíróság százhuszonhárom tagállamát, hogy őrizetbe vegyék Putyint, ha a területükre lép, illetve elfogása esetén szállítsák őt és Hágába, a bíróság elé.

Az ICC-nek sem Oroszország, sem Ukrajna nem tagja, jóllehet, utóbbi joghatóságot biztosított a bíróságnak a területén elkövetett bűncselekmények üldözésére. A bíróságnak azonban nincs saját rendőri ereje, a letartóztatásokat így a tagállamok hatóságainak kell végrehajtaniuk.

(The Guardian / Al Jazeera)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik